• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tandcontrole bij zestigjarigen

Tandcontrole bij zestigjarigenWeinig mensen zijn zich bewust van het verband dat er is tussen de gezondheid van mond en tanden en de algemene gezondheidstoestand. Het pensioen is een goede gelegenheid voor een controlebezoek aan de tandarts en een update van de correcte mond- en tandhygiëne. Bij een goede gezondheid horen gezonde tanden en een gezond gebit is goed voor de levenskwaliteit, niet alleen op esthetisch, maar ook op functioneel vlak.

Chirurgen en tandartsen stellen vast dat het na de leeftijd van zestig jaar langzaam, maar progressief bergaf gaat met de gezondheid van mond en tanden. Dat verschijnsel zou verband houden met het feit dat naarmate de leeftijd stijgt, men minder werk maakt van mond- en tandhygiëne en men niet meer zo vaak de tandarts opzoekt. De leeftijd van zestig jaar of de pensioenleeftijd zijn momenten waarop men zich bewust moet worden van het belang van een goede mond- en tandhygiëne en het verband tussen die hygiëne en de algemene gezondheid. Er is een namelijk een interactieve relatie tussen de gezondheid van de mond en die van het lichaam. Zo zijn er heel wat mondaandoeningen die op een algemene pathologie wijzen. Een chirurg-tandarts kan bijvoorbeeld kankerletsels opsporen en ook symptomen van een infectie met het hiv, het virus dat aids veroorzaakt, huidaandoeningen door hepatitis, parodontitis door diabetes (infecties van de weefsels die de tanden ondersteunen: beenderen en tandvlees). Omgekeerd kan een tand- of mondaandoening de oorzaak zijn van een algemene ziekte. Bij hartpatiënten kunnen microben die te maken hebben met cariës in de bloedcirculatie terecht komen en een septicemie veroorzaken die tot infectieuze endocarditis kan leiden. Het verband is flagrant bij patiënten met type 2 diabetes. Bij die patiënten is de kans op tandverlies zes keer zo groot! Het gebrek aan controle, follow-up en het verwijderen van tandsteen kan een groot gebrek aan evenwicht van de glycemie veroorzaken en kan er voor zorgen dat orale bacteriën in het bloed belanden wat het risico op ernstige complicaties (hart, longen, nieren, enz.) verhoogt. Een gezonde mond en gezonde tanden moeten behouden of bekomen worden, zoveel is zeker. Het doel is de algemene gezondheid te verbeteren en ook de levenskwaliteit, zowel op esthetisch (relaties, communicatie en affectie, sociaal en familiaal leven, enz.) als op functioneel vlak (eten, praten, enz.). Verouderen in goede gezondheid veronderstelt ook een gevarieerde en evenwichtige voeding. Infectiehaarden moeten vermeden worden en verloren tanden moeten vervangen worden. Een gezonde voeding draagt bovendien bij tot de preventie van chronische aandoeningen bij ouderen en bevordert ook de autonomie. De leeftijd van zestig jaar is een uitstekend ogenblik voor een check-up, een initiatief dat na de leeftijd van zestig elk jaar hernomen moet worden!

Artikel gepubliceerd door op 10/01/2006

Bronnen: Congres van de Franse tandartsenvereniging, 23-26 november 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Behandeling van cariës

 • Welke middelen de tandarts inzet en wat het eindresultaat is, hangt af van hoe ver de cariës gevorderd is. De tandarts ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating