Tandcontrole bij zestigjarigen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00
-A +A

Weinig mensen zijn zich bewust van het verband dat er is tussen de gezondheid van mond en tanden en de algemene gezondheidstoestand. Het pensioen is een goede gelegenheid voor een controlebezoek aan de tandarts en een update van de correcte mond- en tandhygiëne. Bij een goede gezondheid horen gezonde tanden en een gezond gebit is goed voor de levenskwaliteit, niet alleen op esthetisch, maar ook op functioneel vlak.

PUB

Chirurgen en tandartsen stellen vast dat het na de leeftijd van zestig jaar langzaam, maar progressief bergaf gaat met de gezondheid van mond en tanden. Dat verschijnsel zou verband houden met het feit dat naarmate de leeftijd stijgt, men minder werk maakt van mond- en tandhygiëne en men niet meer zo vaak de tandarts opzoekt. De leeftijd van zestig jaar of de pensioenleeftijd zijn momenten waarop men zich bewust moet worden van het belang van een goede mond- en tandhygiëne en het verband tussen die hygiëne en de algemene gezondheid. Er is een namelijk een interactieve relatie tussen de gezondheid van de mond en die van het lichaam. Zo zijn er heel wat mondaandoeningen die op een algemene pathologie wijzen. Een chirurg-tandarts kan bijvoorbeeld kankerletsels opsporen en ook symptomen van een infectie met het hiv, het virus dat aids veroorzaakt, huidaandoeningen door hepatitis, parodontitis door diabetes (infecties van de weefsels die de tanden ondersteunen: beenderen en tandvlees). Omgekeerd kan een tand- of mondaandoening de oorzaak zijn van een algemene ziekte. Bij hartpatiënten kunnen microben die te maken hebben met cariës in de bloedcirculatie terecht komen en een septicemie veroorzaken die tot infectieuze endocarditis kan leiden. Het verband is flagrant bij patiënten met type 2 diabetes. Bij die patiënten is de kans op tandverlies zes keer zo groot! Het gebrek aan controle, follow-up en het verwijderen van tandsteen kan een groot gebrek aan evenwicht van de glycemie veroorzaken en kan er voor zorgen dat orale bacteriën in het bloed belanden wat het risico op ernstige complicaties (hart, longen, nieren, enz.) verhoogt. Een gezonde mond en gezonde tanden moeten behouden of bekomen worden, zoveel is zeker. Het doel is de algemene gezondheid te verbeteren en ook de levenskwaliteit, zowel op esthetisch (relaties, communicatie en affectie, sociaal en familiaal leven, enz.) als op functioneel vlak (eten, praten, enz.). Verouderen in goede gezondheid veronderstelt ook een gevarieerde en evenwichtige voeding. Infectiehaarden moeten vermeden worden en verloren tanden moeten vervangen worden. Een gezonde voeding draagt bovendien bij tot de preventie van chronische aandoeningen bij ouderen en bevordert ook de autonomie. De leeftijd van zestig jaar is een uitstekend ogenblik voor een check-up, een initiatief dat na de leeftijd van zestig elk jaar hernomen moet worden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00 Congres van de Franse tandartsenvereniging, 23-26 november 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tandpreventie bij kinderen Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Vanaf de jongste leeftijd is het zeer belangrijk de melktanden van de kinderen goed te verzorgen. Hoewel deze tanden niet blijvend zijn, spelen zij een doorslaggevende rol voor de inplanting van de nieuwe tanden. Vanaf welke leeftijd en hoe dikwijls...

Helpt een gezond gebit tegen pancreaskanker? Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Ja. Aandoeningen van tanden en tandvlees kunnen het risico op pancreaskanker doen stijgen. Dat kan merkwaardig lijken, maar eerder werd al een dergelijk verband aangetoond tussen bijvoorbeeld diabetes en hartinfarcten.

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Meer artikels