• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tandartsfobie

TandartsfobieHartkloppingen, beven, misselijkheid, zweten, droge mond,… : sommigen krijgen er al last van zodra ze aan de tandarts denken. Tandartsfobie is een overdreven, intense en onbeheersbare angst die echte paniekaanvallen kan veroorzaken. Deze fobie is echter niet bevorderlijk voor een goede mondhygiëne en kan tot ernstige mond- en tandproblemen leiden.

Mannen hebben vaker last van tandartsfobie dan vrouwen. Ze geven vaak toe tegen alle pijnen bestand te zijn, behalve tegen tandpijn. Tandartsfobie is een combinatie van verschillende fobieën, van panische angst voor spuiten, bloed, de geur van een tandartskabinet of het geluid van de boor tot angst om te braken bij het nemen van tandafdrukken. Bij zoveel negatieve emoties gaan dergelijke patiënten liever niet naar de tandarts, ook al moeten ze dan hun zware tandpijn verbijten of kunnen ze niet glimlachen. In extreme gevallen kan er zelfs sprake zijn van zware tandverwaarlozing, met negatieve gevolgen voor het sociale en affectieve leven. Op die manier ontstaat algauw een vicieuze cirkel. De patiënt beseft immers hoe absurd zijn angst is en verbergt daarom zijn fobie, wat dan weer tot een sociale fobie kan leiden.

Wat is ertegen te doen?

Alleen een volledige behandeling in één keer en onder volledige verdoving kan deze patiënten hun glimlach teruggeven. Bij ongeveer 60 % helpen enkele psychotherapiesessies nadien om hen weer naar de tandarts te krijgen.

Uw schrik als kind leren te overwinnen

Naar schatting 50 % van de bevolking kampt met een zekere schrik voor de tandarts, ook al gaat het niet altijd om een echte tandartsfobie. Tandartsen beschikken vandaag over een hele reeks verdovingsmiddelen en pijnstillende middelen om pijn te voorkomen. Tijdens hun opleiding leren ze bovendien ook hoe ze de angst van de patiënt moeten verlichten. De eenvoudigste manier om dat te doen, is hem de behandeling uitleggen en de instrumenten laten zien. Ook relaxatie en zelfs hypnose kunnen soelaas bieden. Een goede manier om uw angst te overwinnen, is de oorzaak achterhalen en die meedelen aan uw tandarts. Ook de houding van uw familie tegenover tandverzorging kan echter een rol spelen. Schrik voor de tandarts wordt echter heel vaak doorgegeven van ouders op kinderen. Als de ouders openlijk uitkomen voor hun angst, zullen hun kinderen op hun beurt bang worden. Vandaar dat het erop aankomt van bij de eerste tandartsbezoeken een positieve houding aan te kweken, zeker als het bij het kind vooral gaat om angst voor het nieuwe en het onbekende.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2005

Bronnen: Le Quotidien du médecin, 25 april 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Psychosen

 • Een psychose is een ernstige psychiatrische stoornis, waarbij het begrip van de realiteit ernstig verstoord is. ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating