PUBLICITÉ

Tandabces: van a tot z

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 11h47
-A +A

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees. Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting.

PUB

Tandabces: gevolg van een besmetting

Het lichaam antwoordt op de besmetting door de productie van witte bloedlichaampjes te verhogen. Deze stapelen zich op ter hoogte van het abces, samen met dood weefsel en bacteriën. De combinatie hiervan vormt etter, dat zich in de besmette tand of het tandvlees verzamelt. Zo ontstaat een kleine, maar zeer pijnlijke zwelling.

Naargelang de locatie van het abces kan de etter tot aan het weke weefsel komen. Dat veroorzaakt dan een kleine opzwelling ter hoogte van de kaak of de onderkaak, de wang of door de huid heen.

De besmetting kan worden behandeld met antibiotica. Daarnaast is het belangrijk om de etter weg te halen, of zelfs het besmette weefsel, met name de pulpa, te verwijderen. De tandarts zal soms overgaan tot een chirurgische ingreep of een wortelkanaalbehandeling.

Soms is cariës de oorzaak

Een tandabces ter hoogte van de tand kan het gevolg zijn van cariës. In dat geval heeft het tandbederf zich kunnen ontwikkelen tot in de tandpulpa (tandmerg dat de zenuwen en de bloedvaten in de tand omringt). Het lichaam begint de tand te beschermen tegen cariës, waardoor er etter wordt gevormd.

Ook hier heeft antibiotica tot doel pijn en oedeem te verzachten, zodat de tandarts de tand kan verzorgen. In de besmette tand zal hij namelijk de binnenkant van het wortelkanaal schoonmaken. Daarna sluit de tandarts het wortelkanaal weer af. Soms moet hij ook de kroon opnieuw herstellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 11h47

Franse Unie voor Mondhygiëne, www.ufsbd.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ