Tand kwijt door een slag

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 27/05/2015 - 09h41
-A +A

Als uw kind door een slag een tand verliest - vaak is het een van de voorste tanden, een snijtand dus - moet u er zo snel mogelijk mee naar de tandarts. Die zal vragen stellen over de omstandigheden van het trauma om zicht te krijgen op de risico’s op besmetting en de tijd die is verstreken. Daarna zal hij een nauwgezet klinisch en radiografisch onderzoek doen. Zo kunnen de beste oplossingen worden gezocht om de gezondheid van de tand ook verder te blijven vrijwaren.

PUB

Verlies van een tijdelijke tand (melktand)

Als een kind door een ongeluk een melktand kwijtraakt, is het eerste wat de tandarts zal doen kijken of hij de normale evolutie van de definitieve tand kan garanderen. Hij zal met andere woorden kijken of de kiem van deze tand - die onder de wortel van de tijdelijke tand in het bot al aanwezig is - intact gehouden kan worden.

U moet dus zeker met uw kind naar de tandarts om een radiografische opname te laten maken, zeker als u de verloren tand niet hebt kunnen terugvinden. Bij kleine kinderen is het bot minder gemineraliseerd dan bij volwassenen en daardoor zachter. Bij een slag in de as van de tand (val met het hoofd naar voren op de bedrand bijvoorbeeld), kan de tand volledig in het bot gedrukt worden. Dat noemt men intrusie.

Als de melktand is losgerukt, is het niet aan te raden om die terug te plaatsen. De wortel van de melktand kan namelijk de kiem van de definitieve tand beschadigen.

Het terugplaatsen kan trouwens meer schade aanrichten aan de kiem dan het trauma zelf. De tandarts zal afhankelijk van het geval al dan niet voorstellen om de ontbrekende tand te vervangen door een prothese.

Verlies van een blijvende (definitieve) tand

Als er bij zo’n ongeluk een definitieve tand wordt losgerukt, is deze tand meestal nog niet volgroeid. Dat wil zeggen dat de tand nog maar 2 tot 3 jaar is uitgekomen.

Dan zal de tandarts proberen om de tand terug te plaatsen op de tandboog en hem dus te behouden.

Of de tand gered kan worden (en dus nog leeft), hangt van twee factoren af:

  • hoelang de tand uit het bot is geweest;
  • hoe de tand bewaard werd voor hij wordt teruggeplaatst.

Als een kind tijdens een ongeluk een definitieve tand verliest, moet u de tand dus proberen te redden en dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Telefoneer eventueel naar uw tandarts en vraag hem wat u moet doen.

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 18/06/2012 - 15h53 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 27/05/2015 - 09h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een gebroken of losgeslagen tand is een spoedgeval! Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Mijn kind is gevallen en is nu een tand kwijt . Hij heeft een slag gekregen en zijn tand is losgekomen . Hij heeft zich gestoten en een stukje tand is afgebroken ... Wat het probleem ook is, u moet dringend op raadpleging bij een tandheelkundige.

Tandpreventie bij kinderen Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Vanaf de jongste leeftijd is het zeer belangrijk de melktanden van de kinderen goed te verzorgen. Hoewel deze tanden niet blijvend zijn, spelen zij een doorslaggevende rol voor de inplanting van de nieuwe tanden. Vanaf welke leeftijd en hoe dikwijls...

Opgelet voor gebroken tanden! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

De meeste "tandbreuken" worden opgelopen tijdens de kinderjaren of de adolescentie. Dergelijke ongevallen gebeuren vooral tijdens het spel. Het is voor de ouders belangrijk om spoedgevallen tijdig te herkennen en hun kind ook na het ongeval regelmati...

Meer artikels