Tajine met pruimen

Recept aangemaakt op 18/11/2008 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtist op 06/01/2009 - 00h00
-A +A
Soort :
hoofdgerechten
PUB

Ingrediënten voor 8 personen

1 lamsschouder van 2 kilo
2 witte uien
2 teentjes knoflook
1 koffielepel olijfolie
1 mespunt saffraan
1 koffielepel gemalen gember
1 koffielepel kaneel
1 l gevogeltebouillon
24 pruimen
100 gram amandelen
10 gram sesamzaadjes
zout
peper (grof gemalen)

Bereiding

Ontbeen de lamsschouder en snij die in stukken. Snij met een klein mes zoveel vet als mogelijk weg.
Pel de uien en snipper ze fijn. Pel de teentjes knoflook en plet ze met de platte kant van een mes.
Meng in een diepe schotel de saffraan, de gember, de kaneel, het geplette knoflook, de versnipperde uien, een mespuntje zout en wat grof gemalen peper.
Leg het vlees in de marinade en zorg dat het er goed mee bedekt is. Dek de schotel af met huishoudfolie en laat het vlees 2 uur marineren op kamertemperatuur.
Zet de tajine op een zacht vuurtje zodat hij mooi warm wordt.
Verwarm de gevogeltebouillon.
Haal het vlees uit de marinade.
Vet een pan lichtjes in met een scheutje olijfolie en laat het vlees aan alle kanten bruinen. Leg ze dan op een vel keukenpapier.
Giet de marinade in de tajine. Meng en laat 1 minuut pruttelen.
Leg dan het vlees in de tajine en laat het 1.15 h op een zacht vuurtje pruttelen. Giet er nu en dan wat van de bouillon bij. Let erop dat het vlees nooit volledig onder de vloeistof zit.
Doe er daarna de pruimen bij en laat nog eens 15 minuten stoven.
Verhit tijdens het garen van de tajine een pan met antiaanbaklaag en rooster de amandelen en sesamzaadjes. Let erop dat ze niet bruin worden. Laat ze afkoelen op een vel keukenpapier.
Doe ze aan het eind van de baktijd in de tajine.
Dien goed heet op.
Als u geen tajine hebt, kunt u het gerecht ook in een gewone braadpot bereiden.
Dit gerecht kan gemakkelijk worden opgewarmd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 18/11/2008 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtist op 06/01/2009 - 00h00
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB