• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

Tai chi helpt bij fibromyalgie

Tai chi helpt bij fibromyalgie

Tai chi is een bewegingsleer die meditatie combineert met trage bewegingen. Beoefening van deze leer vermindert de klachten van mensen met fibromyalgie. Fibromyalgiepatiënten die aan tai chi doen, hebben vooral minder pijn en een betere levenskwaliteit.

Fibromyalgie: combinatie van pijn en vermoeidheid...

Er bestaat geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. Dit complexe syndroom wordt gekenmerkt door musculoskeletale pijn (spierstijfheid en pijn over het hele lichaam) die gepaard gaat met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. De behandeling van de aandoening gebeurt dan ook op diverse fronten tegelijk. Ze bestaat uit de inname van pijnstillers, aangevuld met cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging.

Op dat laatste vlak geeft tai chi zeer goede resultaten. Tai chi bestaat uit het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling en relaxatie, en dat maakt deze bewegingsleer net zo interessant. Ze werkt namelijk niet alleen in op het lichaam, maar ook op de emoties en het gedrag.

Veel van de beoefenaars van tai chi zijn dan ook mensen met fibromyalgie, met musculoskeletale problemen en met reumatische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde poliartritis.

Tai chi en fibromyalgie: minder pijn en betere levenskwaliteit

Om de reële effecten van tai chi bij fibromyalgiepatiënten na te gaan werd een kleinschalig experiment met een honderdtal patiënten opgezet. De helft van de patiënten kreeg twee keer per week een uur tai-chiles en dat drie maanden lang, de andere helft deed 20 minuten rek- en strekoefeningen, ook in hetzelfde ritme.

Na afloop van het experiment was de verbetering van de levenskwaliteit en van het fysieke en mentale welbevinden opvallend groter bij de groep die tai chi had gevolgd dan bij de controlegroep, de groep dus die aan stretching had gedaan. De goede resultaten doen de vraag rijzen of tai chi niet moet worden geïntegreerd in de behandeling van dit pijnlijke syndroom.

Uit een soortgelijke studie die gelijktijdig werd gepubliceerd blijkt dat tai chi niet alleen bij mensen met fibromyalgie de pijn verzacht en het algemene welbevinden verbetert, maar ook bij mensen met artritis (reumatoïde poliartritis, artrose...). De beoefenaars van tai chi hadden minder pijn, ze hadden minder last van stramme gewrichten en ze voelden zich ook minder moe dan de patiënten die hun gebruikelijke behandeling voortzetten.

Goed om te weten: mensen met een sterk verminderde mobiliteit kunnen tai chi ook al zittend beoefenen en ondervinden er dezelfde positieve effecten van.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 13/12/2010

Bronnen: Chenchen Wang et coll., New England Journal of Medicine, pp743-54, 19 augustus 2010 ; Callahan L. et coll. (University of North Carolina School of Medicine), Voordracht op het jaarlijkse wetenschappelijke congres van het American College of Rheumatology, Atlanta, Verenigde Staten, 8 november 2010.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Leefhygiëne en fibromyalgie

Vindt u het artikel interessant?