• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tai Chi Chuan, krijgskunst en levenskunst

Tai Chi Chuan, krijgskunst en levenskunst"Een krijger overwint zijn tegenstander niet door kracht en snelheid, maar dankzij souplesse en interne energie." Zo beschrijft Patrick Marin Martin, een Franse leraar Tai Chi Chuan, de aanhangers van deze discipline. Wat uitleg…

Tai Chi, tussen Hemel en Aarde

Tai Chi is een mengeling van duizend jaar oude ademhalingstechnieken en energietechnieken. Deze kunst werd in de 19e eeuw in regels gegoten door de bokser Yang. Zijn stijl beschrijft cirkels (er bestaat een andere stijl, die van Cheng, die met spiralen werkt) en omvat 108 bewegingen. Die volgen elkaar traag op, vloeiend en zonder onderbreking. Ze worden onderverdeeld in drie groepen. "De Aarde bewerkt de wortels, met andere woorden de onderste ledematen. De Mens doet een beroep op de romp. En de Hemel zijn de armen en de handen. De beweging vertrekt vanuit de wortels, wordt versterkt door de romp en krijgt uitdrukking door de handen," aldus Patrick Marin Martin. Telkens drukken ze een allegorie uit: "de witte kraanvogel die zijn vleugels uitslaat", "de kruipende slang" enz.

Een heilzame werking op vele vlakken

Deze discipline heeft op diverse vlakken een heilzame werking. Ten eerste de versterking van de spieren, gewrichten, kraakbeenderen en gewrichtsbanden, doordat ze geregeld worden getraind. Vervolgens een betere ademhaling, via de buik. Heilzame invloeden waar ten slotte de interne organen wel bij varen. Tai Chi vereist overigens een goede mentale concentratie om zich de poëtische allegorie voor de geest te halen: om de bewegingen van de kraanvogel te reproduceren, moet je in zijn huid kruipen. Op die manier komt de krijger tot meditatie. Een uitstekende oefening dus om zich te ontspannen en de stress te verjagen. Een oefening tijdens welke het lichaam het gelukshormoon (endorfine) en het zelfbevestigingshormoon (serotonine) afscheidt. "Tai Chi verzoent onze innerlijke tegenstellingen, sterkte en zwakte, zachtheid en hardheid…" besluit de leraar.

Artikel gepubliceerd door op 06/05/2003

Vindt u het artikel interessant?