• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tabak verhoogt risico van heupfractuur bij vrouwen

Tabak verhoogt risico van heupfractuur bij vrouwenNa de menopauze hebben vrouwen te kampen met een snelle vermindering van de botmassa. Bij vrouwen met een belangrijke vermindering van de botmassa bestaat er een belangrijk fractuurrisico, hetzij van de pols, hetzij van de femurkop, hetzij van één of meerdere wervels. Tabak wordt vaak aangehaald als een verergerende factor voor het risico van heupfracturen bij de vrouw, maar weinig studies hebben dit duidelijk aangetoond.

Een recente epidemiologische studie bij een belangrijke populatie Zweedse vrouwen tussen 50 en 81 jaar, waaronder 1 328 gemenopauzeerde vrouwen, geeft een perfect duidelijk antwoord op deze vraag. Alle vrouwen hadden een heupfractuur na een miniem trauma. Deze vrouwelijke populatie werd met het oog op de studie in tweeën ingedeeld: een controlepopulatie met 3 312 vrouwen die nooit gerookt hadden; een andere populatie met vrouwen die matig rookten of gerookt hadden.

Hoe langer men leeft zonder te roken, hoe kleiner het risico van een heupfractuur

Gewoonlijke gebruiksters hebben een zeer duidelijke toename van het risico van een heupfractuur. De duur van de periode van het tabaksgebruik, vooral de periode van het tabaksgebruik na de menopauze, levert het grootste risico. Vrouwen die sedert lange tijd gestopt zijn met roken vertonen een geringer risico, waarbij het risico daalt met de duur van de rookstop.Daarentegen blijkt alcohol in deze studie geen risicofactor te zijn voor heupfracturen.

Artikel gepubliceerd door op 26/11/2001

Bronnen: Baron JA et coll., Arch. Intern. Med., 2001 ; 161 : 983-8. CFES, Comité Français d'Education pour la Santé, Tabac Actualités, N°19, oktober 2001

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten