Tabak verhoogt risico van heupfractuur bij vrouwen

Gepubliceerd door Dr. Marc Sertyn op 26/11/2001 - 00h00
-A +A

Na de menopauze hebben vrouwen te kampen met een snelle vermindering van de botmassa. Bij vrouwen met een belangrijke vermindering van de botmassa bestaat er een belangrijk fractuurrisico, hetzij van de pols, hetzij van de femurkop, hetzij van één of meerdere wervels. Tabak wordt vaak aangehaald als een verergerende factor voor het risico van heupfracturen bij de vrouw, maar weinig studies hebben dit duidelijk aangetoond.

PUB

Een recente epidemiologische studie bij een belangrijke populatie Zweedse vrouwen tussen 50 en 81 jaar, waaronder 1 328 gemenopauzeerde vrouwen, geeft een perfect duidelijk antwoord op deze vraag. Alle vrouwen hadden een heupfractuur na een miniem trauma. Deze vrouwelijke populatie werd met het oog op de studie in tweeën ingedeeld: een controlepopulatie met 3 312 vrouwen die nooit gerookt hadden; een andere populatie met vrouwen die matig rookten of gerookt hadden.

Hoe langer men leeft zonder te roken, hoe kleiner het risico van een heupfractuur

Gewoonlijke gebruiksters hebben een zeer duidelijke toename van het risico van een heupfractuur. De duur van de periode van het tabaksgebruik, vooral de periode van het tabaksgebruik na de menopauze, levert het grootste risico. Vrouwen die sedert lange tijd gestopt zijn met roken vertonen een geringer risico, waarbij het risico daalt met de duur van de rookstop.Daarentegen blijkt alcohol in deze studie geen risicofactor te zijn voor heupfracturen.

Gepubliceerd door Dr. Marc Sertyn op 26/11/2001 - 00h00 Baron JA et coll., Arch. Intern. Med., 2001 ; 161 : 983-8. CFES, Comité Français d'Education pour la Santé, Tabac Actualités, N°19, oktober 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tabak brengt seksueel leven in gevaar Geüpdatet op 14/12/2001 - 00h00

Dient er nog herhaald te worden dat tabak schadelijk is voor de gezondheid? Meerdere recente studies zijn van oordeel dat tabak schadelijk is voor het seksueel leven, niet alleen van de man maar ook van de vrouw.

Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

Meer artikels