Tabak: te mijden in alle vormen!

Tabak: te mijden in alle vormen! Snuiftabak is weer in, als antwoord op de strijd tegen passief roken. Snuiftabak veroorzaakt weliswaar geen rook, maar is minstens even schadelijk voor de gezondheid als de sigaret. Geen aanrader dus, ondanks de druk van een marketing die een nieuwe consumentengroep wil aanspreken.

De consumptie van tabak in niet-gerookte vormen, zoals kauw- of snuiftabak, is een echte bedreiging voor de volksgezondheid. Nieuw is ze echter niet, want al in de 18de eeuw was snuiftabak de meest populaire vorm van roken. Deze consumptiewijzen raakten evenwel geleidelijk in onbruik en moesten plaatsruimen voor de sigaret. Hun comeback zou begunstigd worden door de maatregelen tegen het roken van tabaksproducten, of het nu gaat om sigaretten, sigaren of de pijp. Zo is snuiftabak in sommige landen weer erg in trek, onder meer in Zweden, waar het jaarlijkse verbruik van snuiftabak 583 gram per hoofd bedraagt, terwijl het elders veel lager blijft (10,6 g in Denemarken, 6,4 g in Frankrijk en minder dan één gram in Groot-Brittannië). Het succes van snuiftabak zou nog kunnen toenemen onder druk van een marketingmachine die uitpakt met nieuwigheden zoals tabak met munt- of eucalyptusaroma, kwestie van een nieuwe cliënteel aan te spreken. Zo mikken de fabrikanten, Pöschl bijvoorbeeld, dat een distributieakkoord sloot met Altadis, duidelijk op de Franse markt. De gezondheidsrisico's van kauw- of snuiftabak zijn echter reëel. "Tabak zonder rook" bevat namelijk meer nicotine dan rooktabak en leidt algauw tot een verslaving die mogelijk even sterk is als die aan sigaretten. Deze tabaksoorten bevatten ook veel kankerverwekkende stoffen en houden dan ook sterke lokale risico's in. Zo is er een duidelijk verband tussen het verbruik ervan en kankers van de mond (lippen, tong, wangen, mondbodem) en de bovenste lucht- en spijsverteringswegen (farynx, larynx, slokdarm). Uiteraard zijn deze tabaksoorten ook schadelijk voor mond en tanden (vergeling van het tandglazuur, tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees en tandverlies, …). Kauwtabak is eveneens gevaarlijk, want hij kan het overschakelen op rooktabak bevorderen. Ook al blijft deze consumptievorm in Frankrijk zeer marginaal, het Zweedse voorbeeld en het talent van de marketeers van de tabaksbedrijven moeten ons aanzetten tot de grootste waakzaamheid, want sommige consumptiegewoonten vinden snel ingang!

Artikel gepubliceerd door op 15/07/2003

Bronnen: http://www.poeschl- tobacco.com/start.php. Questions and answers about smokeless tobacco and cancer. National cancer institute, Cancer rates and risks. 4de uitgave, NIH, 1996, pagina 70. National Institute of Health. Smoking and tobacco control monograph 2. Publicatie 1992, nr. 93-3461.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Roken: wat u erover moet weten

 • Het roken van sigaretten, sigaren en pijp is een gewoonte die in de westerse wereld, vooral in de twintigste eeuw, een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating