• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Tabak en pijn

Tabak en pijnUit epidemiologische enquêtes is een positieve correlatie gebleken tussen tabaksgebruik en diverse plaatselijke pijnsyndromen, waaronder pijn aan de lenden- of halswervels.

Een Brits team probeerde die noties te preciseren via een schriftelijke vragenlijst die meer dan 22 000 volwassenen terugstuurden. De leeftijd van de respondenten lag tussen 16 en 64 jaar en ze werden gezocht in het patiëntenbestand van 34 huisartsen en bij het Britse leger. De vragen gingen voornamelijk over het tabaksgebruik en het bestaan van pijnlijke fenomenen tijdens de twaalf vorige maanden, pijn rond de lendenen, in de hals of de ledematen.Ongeacht de in aanmerking genomen pijnplaatsen en het geslacht van de 12 907 bestudeerde personen, is het voorbije of actuele gebruik van tabak een significante risicofactor voor lokale pijn gebleken, in het bijzonder in de subgroep van personen die daardoor hun gewone activiteiten hebben moeten afbouwen.

Diverse hypotheses

Om die relatie tussen tabak en pijn, in het bijzonder rugpijn, uit te leggen, werden diverse verklaringen geopperd. De eerste verklaring is strikt mechanisch: tabak leidt tot hoesten, wat letsels (hernia) aan de tussenwervelschijven kan stimuleren of verergeren.Een tweede verklaring is een toevallig verband. Er zijn immers meer rokers in de beroepscategorieën (in het bijzonder arbeiders) die bijzonder vatbaar zijn voor diverse letsels aan de tussenwervelschijven of RSI.Er werd ook een derde hypothese geopperd, die steunt op de directe letsels aan de spieren en het skelet, veroorzaakt door zuurstoftekort en/of de vaatvernauwing die wordt veroorzaakt door tabaksgebruik.Ten slotte is er nog een laatste uitleg, die het over een centraal mechanisme heeft, waarbij tabak de pijnperceptiedrempel verlaagt. Waarschijnlijk is de oorzaak van deze grotere frequentie van reumatische pijnsyndromen bij rokers een combinatie van al die mogelijkheden. Maar één ding staat vast: tabak heeft onmetelijk veel kwalijke gevolgen!

Artikel gepubliceerd door op 08/07/2003

Bronnen: Palmer et coll., Smoking and musculoskeletal disorders: findings from a British national survey. Annals of the Rheumatic Diseases, 62: 33, 2003.

Vindt u het artikel interessant?