Tabak en longkanker: flavonoïden verminderen de risico's

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/06/2008 - 00h00
-A +A

Wat de preventie van longkanker betreft, is stoppen met roken, zowel actief als passief, nog altijd de meest vanzelfsprekende voorzorgsmaatregel. Maar daarnaast kunnen een aantal voedingsgewoonten ook belangrijk en waardevol zijn, vooral wanneer zij zorgen voor de aanvoer van krachtige antioxidanten, zoals de flavonoïden.

PUB

Flavonoïden, waardevolle producten

Polyfenolen zijn een grote groep plantaardige stoffen, die bestaan uit verschillende klassen met raadselachtige namen zoals flavonoïden, proanthocyanidinen, stilbenen, coumarines, lignanen… De belangrijkste groep polyfenolen zijn de flavonoïden, met tot nu toe ruim 4.000 beschreven soorten in het plantenrijk. Hun consumptie wordt geschat op 1 gram per dag. Zij zijn onder andere te vinden in citrusvruchten, appelen, uien, rood of blauw fruit, thee en rode wijn.

Een reeds veronderstelde bescherming tegen kanker

Verschillende voorafgaande klinische studies suggereren dat flavonoïden een antimutagenische en anticarcinogene werking kunnen hebben. Onlangs werd dit verband voor het eerst op grote schaal onderzocht. Californische onderzoekers hebben de correlatie onderzocht tussen de consumptie van flavonoïden en de aanwezigheid van longkanker. Dat gebeurde bij 558 personen met longkanker en bij 837 in goede gezondheid verkerende mensen. De onderzoekers hebben ook rekening gehouden met de leeftijd, het geslacht, de etniciteit, de studiejaren, het tabaksgebruik en tot slot de energetische aanvoer.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/06/2008 - 00h00 Cui Y, Cancer, mei 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Obesitas: meer flavonoïden leiden tot lagere gewichtstoename Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

Planten en plantaardige producten zijn om meer dan één reden belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar één van deze plantaardige stoffen: de flavonoïden. Deze hebben enkele jaren geleden de aandacht n...

Groene thee, een wapen tegen kanker Gepubliceerd op 09/12/2013 - 10h12

Onze voeding kan ons helpen om ons te beschermen tegen kanker . Om daarin te slagen, is groene thee een van de belangrijkste troeven van ons arsenaal. Op voorwaarde natuurlijk dat u hem kunt uitkiezen en klaarmaken. Wij bieden u een aantal tips om ma...

Groene thee, ook een remedie tegen overgewicht? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 10h38

Voor wie op zoek is naar een slanke(re) lijn, is groene thee een veelbelovend ingrediënt. Door groene thee te gebruiken, kunt u de risico's van ziekten, die vaak gepaard gaan met overtollig gewicht, beperken.

De weldaden van groene thee Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

In Azië wordt groene thee al duizenden jaren gedronken voor zijn geneeskrachtige werking. Groene thee wordt bij ons echter eerder als een drank beschouwd. Dankzij de resultaten van sommige studies, zouden ook bij ons de weldaden van groene thee meer...

Meer artikels