• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Tabak brengt seksueel leven in gevaar

Tabak brengt seksueel leven in gevaarDient er nog herhaald te worden dat tabak schadelijk is voor de gezondheid? Meerdere recente studies zijn van oordeel dat tabak schadelijk is voor het seksueel leven, niet alleen van de man maar ook van de vrouw.

Een groots opgezette campagne zal in Brussel en omstreken plaatsvinden om de bevolking te sensibiliseren. Erectiele stoornissen komen namelijk veel vaker voor bij rokers dan niet-rokers en zelfs bij personen die gestopt zijn met roken sedert meerdere jaren.

Dalende trend

De cijfers spreken voor zich: 60% van de personen die zich aanbieden op een raadpleging voor erectiele disfunctie zijn rokers of ex-rokers. Tabak voegt zich bij de andere risicofactoren, zoals hypertensie, diabetes, alcoholisme,... Ook al gaat het hier slechts om één bijkomende risicofactor, toch is die factor niet onbelangrijk! Inderdaad, er is een toename van de rigiditeit van de arteriën, met een toename van het risico van arteriosclerose, een fenomeen waardoor de arteriën zich geleidelijk aan vernauwen. Hieruit volgt uiteraard een daling van de irrigatie van de penis, met als gevolg moeilijkheden om een bevredigende erectie tot stand te brengen en te behouden. Ook al zijn er op dit ogenblik efficiënte behandelingen voorhanden, is het zeker interessanter het opkomen van dergelijke problemen te verhinderen via een gezondere levenshygiëne en een regelmatige en efficiënte controle van bloeddruk, cholesterol

Ook bij vrouwen!

De dames moeten niet denken dat ze voor deze problemen niet in aanmerking komen, want tabak heeft ook bij hen een negatieve impact op de seksuele functies. Men weet dat tabak tussenkomt bij baarmoederhalskanker, zonder dat daarvoor een duidelijke uitleg bestaat. Bovendien betekent tabak een obstakel voor een gezonde zwangerschap, vermits er meer gevallen zijn van misval en ook een daling van de kans om zwanger te worden.

Artikel gepubliceerd door op 14/12/2001

Bronnen: La Dernière Heure (12/12/2001) Congres omtrent erectiele disfunctie, Rome okt 2001

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten