Syndroom van Guillain-Barré

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Deze ziekte, waarvan de oorzaak niet gekend is en die de isolatie rond de zenuwen aantast, vermindert de spierkracht. Ze kan heel ernstig zijn en tot respiratoire benauwdheid leiden. De behandeling gebeurt met plasmaferese en gammaglobulinen.

In de praktijk

In de meeste gevallen komt er na enkele maanden beterschap, slechts 10% hervalt. In de acute fase is, omwille van de ademhalingsrisico's, permanent toezicht nodig.

Wat zijn de oorzaken?

Hoewel er waarschijnlijk een immuniteitsmechanisme achter schuilt, is over de oorzaken van het syndroom van Guillain-Barré weinig bekend. In sommige gevallen is het waarschijnlijk een virus dat de aanleiding vormt. Maar het syndroom werkt altijd door de isolatie rond de zenuwbanen af te breken met antilichamen, waardoor de spierkracht en de gevoeligheid vermindert.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 01/07/2003 - 00h00 Site des "neurobranchés": Pour comprendre comment fonctionne le système nerveux.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tetanus: laat u vaccineren! Geüpdatet op 17/03/2003 - 00h00

Tetanus is een ernstige acute infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt via een wonde. Tetanus moet worden behandeld op een eenheid voor intensieve zorgen. De sterfte aan tetanus bedraagt ongeveer 20%.

Wat is het syndroom van Guillain-Barré? Gepubliceerd op 28/09/2012 - 10h53

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ziekte, die vooral gepaard gaat met tintelingen, prikkelingen, spierzwakte en soms zelfs verlamming in de handen en de voeten. We gaan in dit artikel dieper in op deze weinig bekende ziekte.

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die zi...

Meer artikels