Syfilis: terug van weg geweest?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00
-A +A

In april hebben we vernomen dat tijdens het eerste trimester ongeveer 50 nieuwe gevallen van syfilis werden geregistreerd in Antwerpen, waarvan 17 in het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

PUB

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, dat beschikt over een netwerk van peillaboratoria, heeft onderzocht of er werkelijk een tendens is tot toename van het aantal gevallen van syfilis de laatste twee jaar dan wel of het in Antwerpen gewoon gaat om een samenloop van omstandigheden.

Invloed van het milieu

De aandacht werd getrokken toen in een zeer korte tijdspanne 17 mannelijke homoseksuelen met zeer losse zeden met syfilis werden gezien op de raadpleging voor seksueel overdraagbare ziekten (SOA). Zelfs SOA-specialisten beschouwen syfilis als een rariteit, zo weinig gevallen worden er vandaag de dag nog gezien. Die heropflakkering was echter niet totaal onverwacht. Ook in andere Europese steden zoals Amsterdam, Bristol, Manchester en zelfs Sint-Petersburg werd reeds een toename van het aantal gevallen van syfilis gesignaleerd. Dat de toename wordt gezien in het prostitutiemilieu en het milieu van homoseksuelen is misschien niet verwonderlijk, maar een dergelijke stijging van het aantal potentieel besmettelijke dragers moet toch ernstig worden genomen. Daarom hebben Antwerpse huisartsen een brief gekregen om hun kennis over syfilis en de behandeling ervan "op te frissen".

En in België?

Normaal delen 129 laboratoria voor klinische microbiologie - iets meer dan de helft van de Belgische laboratoria - dagelijks of wekelijks het aantal gevallen van een selectie van infectieziekten mee aan het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Syfilis staat niet meer op die lijst, want met ongeveer 20 gevallen per jaar in België wordt die geslachtsziekte onvoldoende belangrijk geacht om nauwlettend te volgen. Men probeert nu uiteraard betrouwbare cijfers te krijgen. Sinds het midden van het jaar 2000 zou het aantal actieve gevallen verdrievoudigd zijn. Helaas kan men met een bloedonderzoek een "oude" infectie niet onderscheiden van een "recente". Reden te meer om de zaak tot op het bot te onderzoeken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00 http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/plabnl/syfylis.pdf
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Syfilis: een infectie die sterk terugkomt Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Het aantal gevallen van syfilis stijgt al vijftien jaar continu. Wat zijn de symptomen van deze seksueel overdraagbare aandoening (SOA)? Hoe is syfilis te herkennen? En hoe is ze vooral te vermijden?

SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Meer artikels