Sushi-intoxicatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00
-A +A

In Frankrijk werd voor het eerst een ciguatera-intoxicatie gediagnosticeerd bij twee volwassenen die besmette sushi hadden gegeten in een restaurant in Parijs. De sushi bevatte ciguatera, een toxische stof die door algen wordt geproduceerd.

Zeldzaam maar mogelijk

Ciguatera-intoxicatie komt vaak voor in de Caraïben, het zuiden van de Stille Oceaan en Australië, maar komt nu ook voor in Europa. Wat betreft de twee volwassenen die in een Japans restaurant in Parijs werden besmet, zijn de soort en de oorsprong van de verantwoordelijke vis niet bekend. Hoewel een dergelijke intoxicatie zeldzaam is, kon de juiste diagnose toch worden gesteld. Het eten van de vergiftigde vis veroorzaakte 24 uur later diarree, misselijkheid, braken en buikpijn. Die kenmerkende symptomen verdwijnen over het algemeen spontaan na enkele weken. Ze kunnen echter chronisch worden en maanden tot zelfs jaren aanslepen. In ernstige gevallen klagen de patiënten ook over duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hoe een intoxicatie voorkomen?

U kunt het risico op voedselintoxicatie verkleinen te vermijden de ingewanden, de kop, de milt (hom) en het vlees van grote vleesetende vissen te eten, met name de vissen die het vaakst met ciguatera worden besmet: barracuda, chirurgijnvis, snapper, tandbaars en siriol. Met die laatste drie vissen wordt sushi bereid.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moet men vegetariër worden ? Geüpdatet op 18/10/2012 - 10h42

Veeteelt vervuilt de planeet en verbruikt te veel water, de vissen verdwijnen uit de wateren, het vlees is schadelijk voor de gezondheid en zou bepaalde kankers en ziekten bevorderen. Moet men vegetariër worden om de planeet te redden en gezond te st...

Opgelet voor KAVA! Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Neen, dit is geen nieuwe microbe, maar een plant die in België soms in voedingsproducten wordt verwerkt en elders in Europa soms in geneesmiddelen.

Op het menu: zeebaars of zeewolf Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Als we “zeewolf met venkel” horen, halen we onze zonnebril boven. We krijgen dadelijk een beeld van de vakantie, bij voorkeur aan de randen van de Middellandse Zee: een tafel onder een parasol, genieten van een koele pastis terwijl iemand anders voor...

Vis: waarom vis eten... en andere tips Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Hoewel rijk aan omega 3 en interessant omwille van de aanvoer van vitamine D, zijn vissen ook dragers van verontreinigde stoffen. Men kan zich ook afvragen of mensen die op dieet zijn niet beter de minst vette vis eten. We beantwoorden uw vragen...

Meer artikels