• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Sushi-intoxicatie

Sushi-intoxicatieIn Frankrijk werd voor het eerst een ciguatera-intoxicatie gediagnosticeerd bij twee volwassenen die besmette sushi hadden gegeten in een restaurant in Parijs. De sushi bevatte ciguatera, een toxische stof die door algen wordt geproduceerd.

Zeldzaam maar mogelijk

Ciguatera-intoxicatie komt vaak voor in de Caraïben, het zuiden van de Stille Oceaan en Australië, maar komt nu ook voor in Europa. Wat betreft de twee volwassenen die in een Japans restaurant in Parijs werden besmet, zijn de soort en de oorsprong van de verantwoordelijke vis niet bekend. Hoewel een dergelijke intoxicatie zeldzaam is, kon de juiste diagnose toch worden gesteld. Het eten van de vergiftigde vis veroorzaakte 24 uur later diarree, misselijkheid, braken en buikpijn. Die kenmerkende symptomen verdwijnen over het algemeen spontaan na enkele weken. Ze kunnen echter chronisch worden en maanden tot zelfs jaren aanslepen. In ernstige gevallen klagen de patiënten ook over duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hoe een intoxicatie voorkomen?

U kunt het risico op voedselintoxicatie verkleinen te vermijden de ingewanden, de kop, de milt (hom) en het vlees van grote vleesetende vissen te eten, met name de vissen die het vaakst met ciguatera worden besmet: barracuda, chirurgijnvis, snapper, tandbaars en siriol. Met die laatste drie vissen wordt sushi bereid.

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2001

Vindt u het artikel interessant?