Suiker verhoogt uw cholesterol!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 14h30
-A +A

Uit een recente studie blijkt dat mensen die heel veel suiker verbruiken ook de hoogste cholesterol hebben.

Wat zijn uw gewoonten rond suiker?

PUB

Een duidelijk verband tussen suikerverbruik en cholesterol in het bloed
De studie toont duidelijk aan dat net de mensen met het hoogste suikerverbruik ook de meeste cholesterol in hun bloed hebben.

Veel suiker eten vergroot bovendien de kans dat de waarden van de HDL of "goede" cholesterol heel laag zijn en HDL beschermt ons net tegen hart- en vaataandoeningen.

Wat is de invloed van suiker op onze cholesterol?



De studie werd uitgevoerd bij 6000 volwassenen en is een van de belangrijkste onderzoeken van de laatste tijd. De aanleiding ervoor was onder meer de sterke toename van suiker in onze voeding.

Uit de studie blijkt namelijk dat volwassenen gemiddeld 21 koffielepels suiker per dag naar binnen werken... Dat is heel wat meer dan de aanbevolen 100 respectievelijk 150 calorieën of zes koffielepels voor vrouwen en 9 koffielepels voor mannen! Een slechte zaak, want suiker doet het cholesterolgehalte in het bloed stijgen.

Mensen met een hoog suikerverbruik houden er vaak ook minder goede leefgewoonten op na (onevenwichtige voeding, te weinig lichaamsbeweging...), wat ook de stijging van het cholesterolgehalte verklaart.

Opgelet voor verborgen suikers!



Deze waarschuwing betekent natuurlijk niet dat u voortaan geen klontje suiker meer in uw koffie mag doen. De gevaarlijkste suikers zijn de suikers die in allerlei producten verstopt zitten en die we dus makkelijk over het hoofd zien.

Waar zitten die verborgen suikers dan zoal in?

  • Vooral in gezoete dranken. Alle frisdranken dus, maar ook fruitsappen en zeker ook energiedrankjes, inclusief de drankjes voor sporters...
  • Taart en gebak bevatten uiteraard ook veel suiker, net als chocolade en koekjes. Maar dat wist u vast al...
  • Een minder voor de hand liggende bron van suiker zijn de kant-en-klare gerechten. Ook die bevatten soms veel suiker, al smaken ze in eerste instantie niet zoet.

Kies dus als het even kan zo veel mogelijk voor zelf bereide gerechten, gebak, drankjes,... Als u er suiker in doet, weet u het tenminste en hebt u zicht op uw verbruik!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/10/2014 - 14h30

Welsh, J.A: Journal of the American Medical Association, april 2010

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Gezonde voeding: goed begonnen is half gewonnen Geüpdatet op 13/02/2006 - 00h00

Goede voedingsgewoonten zijn essentieel als we gezond en fit willen blijven. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunnen we heel wat ziektes voorkomen. De lijst is lang: overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, cholester...

Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Binnenkort synthetische goede cholesterol? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

In het verhaal van onze cholesterol speelt het gehalte aan HDL - of "goede" cholesterol - een minstens even belangrijke rol als het gehalte aan LDL of "slechte" cholesterol. Amerikaanse wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd om synthetische HDL t...

Suiker of vet: wat is de grootste dikmaker? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h23

Vet en suiker krijgen om beurten de schuld van de stijging van het aantal gevallen van overgewicht en obesitas. Ons vet- en suikerverbruik is de voorbije decennia ook sterk gestegen… Wat moeten we weten over suikers en vetzuren? Welke van beide scoor...

Meer artikels