Suiker: hoeveel, hoe en wanneer?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/12/2013 - 15h05
-A +A

Suiker is door Amerikaanse wetenschappers nog maar eens aan de kaak gesteld en nu ook kortweg als drug bestempeld.

Het klopt dat suiker gevaarlijk wordt bij overmatig gebruik, maar is dat een reden om het ons volledig te ontzeggen?

Hoe gaan we om met ons suikerverbruik?

PUB

Wat is suiker?

Een product - in de vorm van een klontje of gemalen - dat alleen het koolhydraat sacharose bevat en dat voortkomt uit de binding van twee andere koolhydraten: glucose en fructose.

  • Glucose vinden we in voedsel niet zo veel, maar in ons lichaam en tijdens de spijsvertering worden alle koolhydraten (zetmeel, lactose, enz.) omgezet in glucose. Die stof hebben we nodig, want hij levert ons de energie die onze miljarden kleine cellen doet werken.
  • Fructose is het koolhydraat dat in fruit zit (vandaar ook de naam),  maar ook in sommige groenten en honing en die daaraan de zoete smaak geeft. 

 

Wat zijn de nadelen van fructose?

Fructose heeft een (veel) groter zoetend vermogen dan suiker.

Het heeft ook een lagere glykemische index en het heeft een heel aparte stofwisseling die de productie van insuline op gang zet. Om al die redenen werd het jarenlang aanbevolen aan diabetici en bestaan er voor deze mensen heel wat met fructose gezoete producten.

Maar de medische research heeft fructose onder de loep genomen en ontdekt dat het minder goed is dan wel werd gedacht!

Het doet verdikken - vooral in de buikzone - en verhoogt het cholesterol- en triglyceridengehalte.

Fructose is dus al enige tijd niet meer het koolhydraat "speciaal voor diabetici", maar gewoon een industrieel middeltje gemaakt op basis van granen - meestal maïs - om makkelijk en goedkoop allerlei dranken en producten te zoeten en waardoor we er veel van eten, vaak zonder het echt te weten. 

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 13/03/2012 - 10h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/12/2013 - 15h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
dd987

Snoepen mag inderdaad met mate en hoort zeker bij een feestje; snoep als beloning of als troost is geen goede pedagogische strategie!

nina64

inderdaad, ik treed deze stelling bij!
Ik ben ten zeerste verbaasd dat er in dit artkel staat dat je af en toe een snoepje als beloning mag geven... het is niet alleen geen goede pedagogische strategie, het is ook een zeer slechte" mentale link" die hiermee wordt gelegd! Heel vaak is het net, doordat in de kindertijd snoep als beloning of als troost werd gegeven, dit later kan zorgen voor "emo-eten"
Dus absoluut not done!!! mvg, Nina

PUB
Lees ook
Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Meer artikels