Suiker: hoeveel, hoe en wanneer?

Suiker: hoeveel, hoe en wanneer?

Suiker is door Amerikaanse wetenschappers nog maar eens aan de kaak gesteld en nu ook kortweg als drug bestempeld.

Het klopt dat suiker gevaarlijk wordt bij overmatig gebruik, maar is dat een reden om het ons volledig te ontzeggen?

Hoe gaan we om met ons suikerverbruik?

Wat is suiker?

Een product - in de vorm van een klontje of gemalen - dat alleen het koolhydraat sacharose bevat en dat voortkomt uit de binding van twee andere koolhydraten: glucose en fructose.

  • Glucose vinden we in voedsel niet zo veel, maar in ons lichaam en tijdens de spijsvertering worden alle koolhydraten (zetmeel, lactose, enz.) omgezet in glucose. Die stof hebben we nodig, want hij levert ons de energie die onze miljarden kleine cellen doet werken.
  • Fructose is het koolhydraat dat in fruit zit (vandaar ook de naam),  maar ook in sommige groenten en honing en die daaraan de zoete smaak geeft. 

 

Wat zijn de nadelen van fructose?

Fructose heeft een (veel) groter zoetend vermogen dan suiker.

Het heeft ook een lagere glykemische index en het heeft een heel aparte stofwisseling die de productie van insuline op gang zet. Om al die redenen werd het jarenlang aanbevolen aan diabetici en bestaan er voor deze mensen heel wat met fructose gezoete producten.

Maar de medische research heeft fructose onder de loep genomen en ontdekt dat het minder goed is dan wel werd gedacht!

Het doet verdikken - vooral in de buikzone - en verhoogt het cholesterol- en triglyceridengehalte.

Fructose is dus al enige tijd niet meer het koolhydraat "speciaal voor diabetici", maar gewoon een industrieel middeltje gemaakt op basis van granen - meestal maïs - om makkelijk en goedkoop allerlei dranken en producten te zoeten en waardoor we er veel van eten, vaak zonder het echt te weten. 

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 13/03/2012

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Suiker: hoe gaan we ermee om en hoe houden we maat?

Vindt u het artikel interessant?