Strontiumralenaat : een krachtig middel tegen osteoporose

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/05/2007 - 00h00
-A +A

Strontiumranelaat is een recent geneesmiddel, een krachtig preventief middel tegen osteoporose. Het doet het risico op een eerste wervelfractuur met 45% dalen en het risico of een perifere fractuur (dij, pols) met 32% . Bovendien is het doeltreffend op elke leeftijd, zelfs boven de leeftijd van 80.

PUB

Menopauze en het verhoogd risico op osteoporose

Omdat bij de menopauze de hormoonsecretie wegvalt, stijgt het risico op osteoporose. De vaak voorkomende botaandoening wordt gekenmerkt door een verzwakking van de botmassa en een veranderende microarchitectuur van het bot. Daardoor stijgt het risico op een fractuur. De diagnose berust op een meting van de dichtheid van de botmassa.

Herstructurering van het bot

Het botweefsel herstructureert zich constant. Er worden osteoblasten gevormd, cellen die gespecialiseerd zijn in de botconstructie, en er zijn ook osteoclasten die verantwoordelijk zijn voor de botresorptie. Beide cellen werken samen en die samenwerking verloopt goed zolang ze in evenwicht zijn. Maar als de botvorming afneemt, krijgt de resorptie de overhand en worden de botten fragieler.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/05/2007 - 00h00 17e Beurs Gynaecologie-Obstetrie, laboratoria Servier, april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tabak verhoogt risico van heupfractuur bij vrouwen Geüpdatet op 26/11/2001 - 00h00

Na de menopauze hebben vrouwen te kampen met een snelle vermindering van de botmassa. Bij vrouwen met een belangrijke vermindering van de botmassa bestaat er een belangrijk fractuurrisico, hetzij van de pols, hetzij van de femurkop, hetzij van één of...

Vitamine D: leidt een tekort tot heupfacturen? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Volgens een Zwitsers onderzoek zou 60% van alle heupfracturen te maken hebben met een ernstig tekort aan vitamine D. Vooral mensen in rust- en verzorgingsinstellingen zijn daar het slachtoffer van. Maar een dagelijks supplement zou het risico met ong...

Meer artikels