Stress thuis en op het werk: de gsm op de beklaagdenbank

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/01/2006 - 00h00
-A +A

Dat we altijd en overal bereikbaar moeten zijn op onze gsm, verhoogt onze stress, zowel in ons privé-leven als in ons beroepsleven. Oorzaak: de nieuwe communicatietechnologieën, die ervoor zorgen dat de grens tussen beide werelden steeds vager wordt.

PUB

De alomtegenwoordigheid van de gsm doet de grens tussen werk en privé vervagen en verhoogt het stressniveau in beide levenssferen. Een recente Amerikaanse studie wijst met een beschuldigende vinger naar de gsm, die ervoor zorgt dat we onze problemen op het werk meenemen naar huis. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Volgens sociologen en psychologen van de Universiteit van Wisconsin moeten we de psychologische tol betalen voor ons gsm-gebruik, aangezien we door de mobilofonie bijna de klok rond bereikbaar zijn.

Gsm: tweeverdieners betalen het gelag

De onderzoekers analyseerden de gegevens van een enquête bij tweeverdieners. Doel: nagaan of de toenemende "greep" van het beroepsleven op het privé-leven als gevolg van de nieuwe communicatietechnologieën op lange termijn de werkstress kan verhogen en/of het gezinsleven kan aantasten. De resultaten verschenen in het "Journal of Marriage and Family". En wat bleek na een periode van twee jaar? Dat het gezinsgeluk daalde en de stress toenam, allebei door de komst van de gsm.

Boemerangeffect bij vrouwen

De onderzoekers stelden vast dat de vervaging tussen beroepsleven en privé-leven door het veralgemeende gsm-gebruik zowel voor mannen als voor vrouwen negatieve gevolgen heeft, maar dat alleen vrouwen ook het omgekeerde effect ondervinden, met name het feit dat ze hun gezinsproblemen meenemen naar het werk, met meer stress tot gevolg.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/01/2006 - 00h00 Chesley N., Journal of Marriage and Family, vol 67, pp 1237-1248, december 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
BelStress: een studie voor minder stress Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Vier op tien gevallen van absenteïsme zijn te wijten aan stress op het werk. Dit geldt vooral voor werknemers die zich onvoldoende gesteund voelen: de resultaten van een Belgische studie zouden wel eens kunnen leiden tot een reorganisatie van het wer...

Stress: vier verbazingwekkende tips Gepubliceerd op 27/03/2012 - 15h32

Stress is een aanpassingsmechanisme aan onze omgeving. Stress is dus nuttig... maar hij kan ook psychologisch en fysiek vernietigend uithalen wanneer hij niet tijdig wordt aangepakt of wanneer hij leidt tot bepaalde negatieve gevoelens. We bieden u e...

Stress vergroot het risico op kanker Geüpdatet op 28/02/2012 - 09h29

Het staat wetenschappelijk vast: stress op zich veroorzaakt geen kanker , maar het bevordert wel het verloop ervan. Het gaat dan wel om chronische stress, het type stress waar almaar meer mensen door de moderne levensstijl last van hebben (tijdgebrek...

Meer artikels