• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Stress thuis en op het werk: de gsm op de beklaagdenbank

Stress thuis en op het werk: de gsm op de beklaagdenbankDat we altijd en overal bereikbaar moeten zijn op onze gsm, verhoogt onze stress, zowel in ons privé-leven als in ons beroepsleven. Oorzaak: de nieuwe communicatietechnologieën, die ervoor zorgen dat de grens tussen beide werelden steeds vager wordt.

De alomtegenwoordigheid van de gsm doet de grens tussen werk en privé vervagen en verhoogt het stressniveau in beide levenssferen. Een recente Amerikaanse studie wijst met een beschuldigende vinger naar de gsm, die ervoor zorgt dat we onze problemen op het werk meenemen naar huis. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Volgens sociologen en psychologen van de Universiteit van Wisconsin moeten we de psychologische tol betalen voor ons gsm-gebruik, aangezien we door de mobilofonie bijna de klok rond bereikbaar zijn.

Gsm: tweeverdieners betalen het gelag

De onderzoekers analyseerden de gegevens van een enquête bij tweeverdieners. Doel: nagaan of de toenemende "greep" van het beroepsleven op het privé-leven als gevolg van de nieuwe communicatietechnologieën op lange termijn de werkstress kan verhogen en/of het gezinsleven kan aantasten. De resultaten verschenen in het "Journal of Marriage and Family". En wat bleek na een periode van twee jaar? Dat het gezinsgeluk daalde en de stress toenam, allebei door de komst van de gsm.

Boemerangeffect bij vrouwen

De onderzoekers stelden vast dat de vervaging tussen beroepsleven en privé-leven door het veralgemeende gsm-gebruik zowel voor mannen als voor vrouwen negatieve gevolgen heeft, maar dat alleen vrouwen ook het omgekeerde effect ondervinden, met name het feit dat ze hun gezinsproblemen meenemen naar het werk, met meer stress tot gevolg.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2006

Bronnen: Chesley N., Journal of Marriage and Family, vol 67, pp 1237-1248, december 2005.

Vindt u het artikel interessant?