• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  8 mening
 • Tips (0)

Stress en vermoeid... Heeft u geen magnesiumtekort?

Stress en vermoeid... Heeft u geen magnesiumtekort?

Zenuwachtig, vermoeid, spierkrampen, slaapstoornissen, humeurschommelingen, concentratiestoornissen …

Deze symptomen wijzen op een tekort aan magnesium, een waardevol oligo-element dat het lichaam helpt omgaan met stress.

Rol van magnesium bij stress en emoties

Terwijl u de straat oversteekt, hoort u een auto toeteren. Natuurlijk springt u meteen opzij om aan het mogelijke gevaar te ontsnappen. Allicht wist u niet dat uw lichaam een reeks mechanismen in werking heeft gebracht, waardoor u uiterst voorzichtig werd.

Wat is er precies gebeurd? Door het plotse geluid kreeg u te maken met stress of emotie. Hierdoor scheidden uw hersenen adrenaline af. Dit gekende ‘stresshormoon’ zorgt ervoor dat de celwanden meer magnesium doorlaten in het bloed. Door de daling van magnesium in de cellen reageren de zenuwen en de spieren veel sterker, waardoor het lichaam sneller in actie kan schieten.

Goede en slechte stress

Uit ons voorbeeld blijkt dat de vrijmaking van adrenaline en magnesium soms positief werkt. Denk bijvoorbeeld aan een 100 meter-sprinter die een milliseconde na het startschot wil reageren. Maar dat stressmechanisme kan ook tot problemen leiden als er geen logische fysieke reactie op volgt.

Als u niet aan de kant zou springen nadat een auto getoeterd heeft, of niet even gaat rennen na een stressvolle dag, dan blijft uw lichaam adrenaline afscheiden waardoor de magnesiumreserve in de cellen stilaan opraakt.

Net dat magnesiumtekort – als gevolg van een overdosis stress – maakt dat uw spieren en zenuwen overmatig en chronisch gestimuleerd worden. Hierdoor reageert u des te heftiger op stress en emoties.

Artikel gepubliceerd door op 10/01/2012

Bronnen: Dokter Michel Debelle, Arts, Directeur van de Académie de Sophrologie Caycédienne de Belgique et de Luxembourg www.sophrologie.be (Franstalige tegenhanger Vlaamse School voor Caycediaanse Sofrologie;

www.sofrologie.be).

Vindt u het artikel interessant?