• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Stress en relatie: mijn partner is gestrest, hoe kan ik helpen?

Stress en relatie: mijn partner is gestrest, hoe kan ik helpen?

Stress is soms een onvermijdbaar gevolg van onze moderne manier van leven. Maar als stress chronisch wordt, kan dat gaan wegen op de relatie. Hoe kunt u uw partner van zijn chronische stress afhelpen om te voorkomen dat uw relatie onder druk komt te staan?

Aanvaard de stress van de andere


Zegt uw echtgenoot vaak:  «Mijn baas bezorgt me hopen stress»? Antwoord dan niet: “Ach nee, je trekt het je alleen veel te veel aan”. Aanvaarden wat de andere zegt, is een eerste manier om de spanning te verminderen. Uw partner zal zich begrepen voelen, waardoor hij/zij zich al een (beetje) beter zal voelen. Dat is cruciaal als u wilt helpen. 

Als u de boodschap daarentegen gaat betwisten, zult u allicht te horen krijgen: “Jawel, mijn situatie is heel stresserend!”, en dat zal de stress alleen maar bestendigen en verergeren.

De stress van de andere begrijpen


Ga dan door en probeer te begrijpen waarom uw partner stress heeft en hoe die stress zich manifesteert. Stel u voor dat de stress een grote zwarte bol is. Vraag bijvoorbeeld: «Je baas geeft je stress, maar wat aan hem is het dat die stress veroorzaakt?». Die grote zwarte bol kan dan in veel kleine stukjes uiteenspatten. Bijvoorbeeld: «Hij/Zij komt altijd te laat op vergaderingen.»; «Hij/Zij maakt onaangename opmerkingen tegen de stagiaires», of: «Hij/Zij luistert nooit als iemand iets zegt.»
Diverse aspecten van de stress benoemen, kan al een deel van de stress helpen afvoeren. Over stress praten met iemand anders lost een deel van de stress op, vooral als we ons begrepen voelen en het gevoel hebben dat er naar ons geluisterd wordt.

Aanvaard het zwijgen

Heeft uw man of vrouw last van stress, maar wil hij of zij er verder niets over kwijt?  Dring dan niet aan, want dan bestaat het gevaar dat de stress nog groter wordt! Zeg gewoon: “Ik snap dat je er liever niet over wilt praten. Maar als je er nood aan hebt, eender wanneer, ben ik er voor je”. Voor sommige mensen is het gezin een punt van rust. Door er de stress binnen te brengen, wordt een zone van het leven aangetast waar net geen stress aanwezig was!

Ontspan zo veel mogelijk

Is uw partner gestrest? Vraag hem dan wat u kunt doen om hem of haar te helpen te ontspannen, zonder meteen op de diepere oorzaak van de stress in te gaan.
U kunt bijvoorbeeld een wandeling in de natuur voorstellen. De natuur is een krachtig wapen tegen stress. Of stel hem of haar voor om aan sport te doen. Ga samen zwemmen of joggen. Dat ontspant. Ook muziek werkt goed tegen stress. Sluit u aan bij een koor, want zingen is enorm rustgevend. Of luister naar rustige muziek, bijvoorbeeld klasieke muziek.
Stel uw partner eventueel voor om yoga, meditatie, sofrologie of iets dergelijks te doen.
Het lichaam ontspannen, ontspant ook de geest… 

Artikel gepubliceerd door op 02/11/2015

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Stress : wat u erover moet weten!

 • Sinds eeuwen gaat de medische wetenschap uit van een natuurlijke scheiding tussen lichaam en geest. Omdat lichaam en ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating