Strandvakanties en goedaardige gynaecologische infecties

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2015 - 09h45
-A +A

Goedaardige vaginale infecties kunnen vaak voorkomen en behoorlijk hinderlijk zijn. Maar hoe kan je bacteriële vaginose en mycose herkennen?

Wat zijn de symptomen en hoe moet je ze behandelen? Een overzicht door dr. David Elia*.

PUB

Bacteriële vaginose

De meest voorkomende vaginale infectie is de bacteriële vaginose, opgevolgd door de mycose.

Bacteriële vaginose is de meest voorkomende goedaardige vaginale infectie. Ze is te wijten aan een even vaak voorkomende kiem die men gardnerella vaginalis noemt. De besmetting kan via seks verlopen, maar ook via water of op andere manieren. De infectie gaat gepaard met overvloedig normaal vloeibaar verlies met een grijs-groene kleur en vooral een bijzondere geur van rotte vis (daarom wordt bacteriële vaginose ook wel eens het 'fish syndrome' genoemd).

De geur treedt vooral op na een chemische reactie tussen het verlies en sperma of bloed. Met andere woorden vooral na een vrijpartij of tijdens de regels worden vrouwen zich bewust van de onaangename geur. De aandoening is niet ernstig en buiten het verlies met een onaangename geur treden zelden andere symptomen op.

De behandeling is eenvoudig: vaginale zetpillen of tabletten doen de infectie op een paar dagen tijd verdwijnen.In geval van recidief moet mogelijk ook de partner een behandeling volgen. Het is namelijk niet uitgesloten dat er kiemen in zijn urinebuis belanden.

 

Vaginale mycose

Vaginale mycose is ook een onschuldige infectie. Ze is te wijten aan de schimmel candida albicans die zich net als alle andere schimmels sneller ontwikkelt in vochtige milieus. Ze gaat gepaard met heel compact en wit verlies dat gelijkenissen vertoont met een melkvel of yoghurt.

Het verlies is helemaal niet overvloedig en daardoor wordt het verlies op zich vaak niet opgemerkt. Maar dat is niet het geval met een ander symptoom en dat is hevige jeuk ter hoogte van de kleine schaamlippen en de vulva waar ook ontstekingssymptomen optreden zoals roodheid, kleine puistjes en soms zelfs snijwondjes. De infectie wordt behandeld met vaginale zetpillen en of tabletten.

De situatie wordt ingewikkelder wanneer beide infecties, mycose en vaginose, zich tegelijkertijd voordoen omdat de behandeling voor de ene infectie niet doeltreffend is voor de andere. Daarom moet gedurende een tiental dagen een dubbele behandeling gevolgd worden.

Mycose heeft bovendien het nadeel dat ze vaak chronisch is en dat kan behoorlijk vervelend zijn voor de vrouw én voor het koppel omdat de aandoening pijn bij het vrijen kan veroorzaken. 

Het wordt nog moeilijker wanneer de mycose geen symptomen veroorzaakt omdat de infectie 'ontwaakt' bij seksuele betrekkingen.
Dat maakt dat mannen wel eens onterecht beschuldigd worden van het overbrengen van de mycose. Dat is meestal niet het geval omdat mycose bij mannen duidelijk zichtbaar is: rode puistjes op de penis en mogelijk ook een ontsteking die zich uit in wondjes. Het zijn symptomen die serieus genomen moeten worden.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2015 - 09h45

* Dr. David Elia is gynaecoloog. Hij publiceert regelmatig bijdragen in wetenschappelijke tijdschriften en is de auteur van meer dan 35 boeken voor het grote publiek. Hij richtte ook een site op voor vrouwen.
Daarnaast is dr. David Elia lid van het wetenschappelijk comité van e-gezondheid.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Een gezonde vagina móét zuur zijn Gepubliceerd op 21/10/2014 - 16h13

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5. De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten...

Meer artikels