• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Stoppen met roken voor een nieuw hart

Stoppen met roken voor een nieuw hart

Tabak doodt... maar niet altijd ten gevolge van longkanker. In één geval op vier, doodt de sigaret door rechtstreeks het hart en de slagaders aan te pakken.

Tabak, hart en sterftecijfers

Jaarlijks sterven in België 19.000 mensen aan de gevolgen van tabak. In 25% van de gevallen, is het overlijden te wijten aan een cardiovasculaire ziekte (hartinfarct, cerebrovasculair accident…). Verschillende onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat roken het risico op hartziekten met bijna 70% verhoogt.
Tabak is schadelijk voor het hart omdat de stoffen die hij bevat (koolstofmonoxide, nicotine…) de vorming van atherosclerose - een verdikking van de vaatwanden - bevordert. Deze laag, die zich vastzet op de binnenkant van onze bloedvaten, verstoort de bloedstroom, kan op elk ogenblik breken en leiden tot de vorming van een bloedklonter. De zuurstoftoevoer naar het hart of de hersenen kan dan plots onderbroken worden, wat aanleiding geeft tot een hartinfarct of een cerebrovasculair accident.

Rokers lopen tot driemaal meer risico om hiervan het slachtoffer te worden, en dat zonder rekening te houden met andere risicofactoren… Dit risico is des te opvallender bij jongeren: bijna 80% van de slachtoffers van een hartinfarct die jonger zijn dan 45 jaar, zijn rokers!

 

Ook passief roken is niet zonder gevaar voor het hart

Hoe meer en hoe langer men rookt, des te groter het risico op cardiovasculaire ziekten.
Maar zoals blijkt uit een recent onderzoek, vergroot passief roken het cardiovasculair risico ook met 20 tot 30%! Dit kan vergeleken worden met het roken van één sigaret per dag… Zelfs een beperkte blootstelling aan sigarettenrook kan dus gevaarlijk zijn voor het hart!

Mogelijke gevolgen van het rookverbod
Volgens deze cijfers was de invoering van een rookverbod op openbare plaatsen dus volledig terecht. Maar welke zijn de gevolgen van deze maatregel? Verschillende onderzoeken, uitgevoerd in Italië, Frankrijk, Ierland…, tonen aan dat het rookverbod een goede maatregel is voor het hart: sinds het rookverbod op openbare plaatsen ingevoerd werd, zou het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van een hartinfarct met zowat 11% gedaald zijn…

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2015
Origineel artikel geschreven door op 21/09/2009

Bronnen: News release, American Heart Association. Pope III, C.A. Circulation, manuscript received ahead of print. Peters, A. Circulation, manuscript received ahead of print. www.escardio.org www.cardiologischeliga.be

Vindt u het artikel interessant?