• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Stoppen met roken voor een beter seksleven...

Stoppen met roken voor een beter seksleven...

Roken kan de bloedsomloop verstoren en impotentie veroorzaken. Dat staat te lezen op sigarettenpakjes. Maar op welke feiten is die uitspraak gebaseerd?

Roken en erecties

Roken is schadelijk voor de gezondheid van hart- en bloedvaten én voor die van de penis. Het is een feit, roken doet het risico op een infarct, een vasculair accident en erectiestoornissen stijgen.
Roken kan voor een verstopping van de slagaders van de penis zorgen en heeft nog meer schadelijke, maar minder goed gekende effecten.

Roken brengt ook schade toe aan de seksualiteit van de vrouw

Een van die effecten is dat op de slagaders die betrokken zijn bij de vrouwelijke seksualiteit. De penis van een roker wordt minder goed van bloed voorzien dan die van een niet-roker, soms zelfs in die mate dat een erectie niet meer tot de mogelijkheden behoort. Maar ook de vrouw kan met seksuele problemen kampen als ze rookt. Slagaders die betrokken zijn bij de seksualiteit komen namelijk net zo goed voor bij mannen als bij vrouwen. Zo kan een vrouw die rookt meer moeite hebben met de seksuele lubricatie, het symptoom van opwinding, net zoals een erectie onmogelijk kan zijn bij een man die rookt.

En er is nog meer. Roken heeft een mannelijker makend effect. De seksuele hormonen van de vrouw zijn niet meer goed in evenwicht als het organisme vergiftigd wordt met tabak. Dat is overigens de oorzaak van een zware stem die vaker voorkomt bij vrouwen die roken. Ze hebben geen last van irritaties ter hoogte van de stembanden, zoals je dan wel eens hoort beweren, maar wel van een stijging van het gehalte mannelijke hormonen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016
Origineel artikel geschreven door op 06/02/2007

Vindt u het artikel interessant?