PUBLICITÉ

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Elke toekomstige moeder zou idealiter moeten stoppen met roken vóór ze zwanger is. Maar ook als dat niet gebeurt, hebben vrouwen er daarna nog op elk moment baat bij om de stap te zetten, ongeacht in welk stadium van de zwangerschap ze zich bevinden. Maar hoe pakt u het het best aan?

PUB

Geen rookstopgeneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Er bestaan twee geneesmiddelen die rokers van hun verslaving kunnen afhelpen: bupropione - een antidepressivum - en varenicline. Met beide worden goede resultaten geboekt bij de bevolking in het algemeen, maar opgelet: tijdens de zwangerschap zijn ze af te raden. Studies bij dieren hebben namelijk aangetoond dat bupropione schadelijke gevolgen heeft voor de foetus. Voor varenicline zijn de zaken niet zo zwart-wit, maar het verwachte voordeel weegt niet op tegen de mogelijke risico’s. Voor zwangere vrouwen moeten dus andere oplossingen worden gezocht.

Nicotinevervangers tijdens de zwangerschap?

Nicotinevervangers zijn geneesmiddelen die patiënten aan hun gebruikelijke dosis nicotine helpen zonder dat ze sigaretten roken. Tijdens de zwangerschap zijn die hulpmiddelen te verkiezen boven bupropione en varenicline. Maar daarmee is helemaal niet gezegd dat nicotinevervangers aan te bevelen zijn. Sommige studies wijzen namelijk op een mogelijk risico voor aangeboren misvormingen bij de foetus. Nicotine tast ook het cardiovasculaire stelsel van de foetus en de toekomstige moeder aan. Als de nicotinevervangers tot het eind van de zwangerschap worden gebruikt, kan de baby met een nicotineverslaving ter wereld komen. Toch zijn de nadelen minder groot dan die van sigaretten zelf. Als het gebruik van nicotinevervangers echt nodig is, moet u zich veiligheidshalve wel aan bepaalde regels houden:

  • Vermijd tot elke prijs de combinatie van nicotinevervangers en sigaretten.
  • Gebruik de nicotinevervangers niet tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  • Gebruik eerder de kauwgomtypes, pillen, sprays en andere dan de pleisters. Bij die laatste krijgt de foetus een hogere dosis nicotine binnen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2002 - 00h00

Folia Pharmacotherapeutica, juli-augustus 2016

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ