PUBLICITÉ

Stoppen met roken: maar hoe?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

Er bestaan efficiënte middelen om te stoppen met roken, geneesmiddelen en psychologische adviezen, en beide zijn complementair. En toch slagen vele mensen er niet in te stoppen met roken.

PUB

Enkele cijfers

Moet nog worden gezegd dat roken schadelijk is voor de gezondheid? Enkele voorbeelden. Roken versnelt de hartfrequentie of hartslag met 10 tot 20 slagen per minuut en verhoogt de kans op hartinfarct met een factor 2,5 tot 7. Actieve rokers lopen tienmaal meer risico om longkanker te krijgen en passieve rokers 1,35-maal. Vrouwen die roken en de pil nemen, lopen tweemaal meer kans op een hersenberoerte (cerebrovasculair accident) en tienmaal meer kans op een hartinfarct. Vrouwen die roken, vertonen ook tweemaal vaker spontane miskramen en extra-uteriene zwangerschap (buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Roken is ook een risicofactor van blaaskanker.

  • Eén sterfgeval op vijf is te wijten aan roken.
  • De helft van de regelmatige rokers sterft voortijdig.
  • Eenderde van de rokers probeert eenmaal per jaar te stoppen, maar op lange termijn slaagt minder dan 10% van de rokers er na meerdere pogingen in. De meesten zijn zich echter bewust van de gevaren van roken.
  • Stoppen met roken, ook na de leeftijd van 65 jaar, verhoogt de levensverwachting echter aanzienlijk.

Het is dus zeer duidelijk: stoppen met roken is van vitaal belang!

Waarom die verslaving?

Na het inademen van sigarettenrook heeft nicotine niet minder dan 7 seconden nodig om zich te binden aan receptoren in de hersenen. Dit verklaart de vele reacties bij het roken van een eerste sigaret, met onder meer duizeligheid.In reactie op neurohormonale fenomenen (hormonen gaan inwerken op het zenuwstelsel) komt dan stilaan het genoegen, maar daarmee ook de drang naar de sigaret.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00

Rigotti N., N. Engl. J. Med., 346 (7): 506-512, 2002.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ