• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Stoppen met roken is goed voor het moreel!

Stoppen met roken is goed voor het moreel!

Stoppen met roken wordt, anders dan u misschien denkt, niet als een zware beproeving ervaren. Integendeel stoppen met roken maakt gelukkig en verbetert het humeur van de kersverse niet-roker. Dat blijkt toch uit een recente studie.

Het leven is mooier zonder sigaret

Wie stopt met roken, ondervindt daar meteen de positieve effecten van op zijn gezondheid. Dat effect zet zich voort en versterkt nog met de tijd. Maar stoppen met roken is ook heel goed voor het moreel en dat ogenblikkelijk.
De wetenschappers zijn tot die vaststelling gekomen na een onderzoek op een groep van 210 rokers die wilden stoppen met roken. De rokers kregen eerst tips en nicotinevervangers en stelden dan elk voor zich een datum voorop waarop ze zouden stoppen met roken. Ze stemden er ook mee in om een test te ondergaan die peilde naar symptomen van depressie. Deze test werd verschillende keren gedaan, een eerste keer één week voor de datum waarop de kandidaten zouden stoppen met roken, dan nog eens 2 weken, 8 weken, 16 weken en 28 weken na die datum. Niet alle deelnemers slaagden erin om ook echt te stoppen. Sommige (de kleine helft) waren zelfs helemaal niet gestopt met roken, andere begonnen al opnieuw te roken in de 2e week, en nog andere bleven tot de 8e of 28e week clean.
De onderzoekers stelden ook vast dat de groep van de niet-rokers het best gehumeurd was en de groep van de rokers het slechtst. De 'diepst ongelukkigen" waren de kandidaten die helemaal niet gestopt waren met roken!
Slotsom: wil u uw goed humeur terugvinden? Begin dan te stoppen met roken. Het is heel efficiënt!

Ga naar een arts als u neerslachtig bent als u stopt met roken, want dat is niet normaal!

Stoppen met roken verbetert dus het moreel. Als u stopt met roken en uw humeur gaat de dieperik in, klopt er iets niet en moet u naar een arts! Misschien is er een depressie in het spel, en zoiets moet absoluut behandeld worden. Ook als u weer aan het roken gaat en merkt dat het u helpt om u beter te voelen, moet u toch naar een arts. Dat u met een sigaret een depressie kunt tegengaan, is een illusie. Laat u daar niet door misleiden. Wie verslaafd is aan sigaretten en er geen meer heeft, wordt nerveus. Die nervositeit wordt dan regelmatig gekalmeerd door een nieuwe sigaret op te steken. Sigaretten helpen dus niet tegen nervositeit, ze kalmeren alleen de nervositeit die voortkomt uit de afhankelijkheid die het roken veroorzaakt.

En als u 2011 nu eens zonder sigaret en in een opperbeste stemming zou beginnen?

Artikel gepubliceerd door op 04/01/2011

Bronnen: Kahler et coll., Nicotine & Tabacco Research, 24 november 2010, verschenen op het internet.

Vindt u het artikel interessant?