Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Stoppen met roken gemakkelijker met extra hulp

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2015 - 15h43
-A +A

Een meta-analyse van 69 verschillende onderzoeken kwam tot het besluit dat het duidelijk gemakkelijker was te stoppen met roken met de hulp van een geneesmiddel, een nicotinesubstituut of een combinatie van producten.

Nicotinesubstituten versus placebo's

Canadese onderzoekers hebben de resultaten bestudeerd van 69 onderzoeken en zijn tot het besluit gekomen dat zes van de zeven bestudeerde behandelingen doeltreffender waren dan placebo's om een nicotineonthouding van zes maanden te bereiken. De onderzochte substanties zijn bij ons reeds bekend: het gaat om twee medicijnen die hier verkocht worden voor tabaksontwenning en vier nicotinesubstituten (neusspray, patches, kauwgom en tabletjes).

Deze studie dateert uit 2008, maar is sindsdien bevestigd door andere studies, die erop wijzen dat, wanneer geneesmiddelen en vervangmiddelen worden terugbetaald, het makkelijker is om te stoppen met roken.

Waarom maken we niet altijd gebruik van farmaceutische hulp?

Deze uiterst positieve resultaten voor de substanties die rokers helpen om te stoppen, zouden bemoedigend moeten zijn. Maar waarom maken niet alle rokers gebruik van deze mogelijkheid? 44% van de mensen die stoppen met roken, wenst geen hulp, hoewel dat meteen inhoudt dat ze slechts 3 tot 5% kans hebben om definitief te stoppen! Alleen kunnen stoppen wordt nog al te dikwijls beschouwd als een kwestie van karakter. Er zelf in slagen om te stoppen met roken geeft blijkbaar nog een zekere meerwaarde. Voor de eigen gezondheid en ook voor die van familie en vrienden, is de manier waarop men stopt nochtans totaal onbelangrijk: het enige dat van belang is, is dat men zijn longen (en die van familie, vrienden, collega's…) niet langer blootstelt aan sigarettenrook!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/06/2015 - 15h43

Eisenberg, M. et al., Canadian medical association journal, juli 2008. BMC Public Health. 2014 May 7;14:433. doi: 10.1186/1471-2458-14-433.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tabakstop: stoppen met roken, het kan! Geüpdatet op 16/02/2015 - 14h40

Tabakstop is te bereiken op het nummer 0800 111 00. Dat nummer staat op alle pakjes sigaretten. Alle rokers kennen het dus. De bedoeling is om telefonische hulp te bieden aan wie wil stoppen met roken . Maar wie zit er aan de andere kant van de lijn?

Stop met roken vóór een operatie! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Rokers lopen risico op postoperatieve complicaties, maar als ze zes tot acht weken voor de ingreep stoppen, lopen ze niet méér risico dan niet-rokers .

Meer artikels