Stoppen met roken: een drievoudige verslaving?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/12/2014 - 12h51
-A +A

Combineert u de sigaret liever met een kop koffie, of bent u een echte nicotineverslaafde? Iedere roker is anders.

U wenst voorgoed te stoppen met roken? Analyseer dan eerst uw verslaving. Is ze eerder fysiek, psychologisch of gedragsgebonden? Of een combinatie van de drie?

Bestaat er een methode om te stoppen met roken?

Een universele methode om te stoppen met roken? Een mooi idee dat vele rokers zou verleiden. Helaas is het ook een utopie. “Er bestaan wel enkele richtlijnen, maar u moet in de eerste plaats uw eigen verslaving kennen”, legt Régine Colut uit. Zij is tabakoloog bij Tabakstop, een project van de Stichting tegen Kanker.

Een drievoudige rookverslaving

Er bestaan drie types van rookverslaving:

  • De fysieke verslaving.
    Doordat men gewend is aan het roken, krijgt men bij gebrek aan nicotine ontwenningsverschijnselen. Bijvoorbeeld humeurstoornissen (nervositeit, chagrijn, ergernis).

  • De psychologische verslaving.
    Het roken helpt de roker om zijn gebreken op te vullen: eenzaamheid, verveling, onmiddellijk genot enz.

  • De gedragsgebonden verslaving.
    Dat is het resultaat van een ‘voorwaardelijk reflex’. Roken wordt vaak in verband gebracht met een bepaalde plaats of situatie. Bijvoorbeeld systematisch roken bij het rijden of na het eten. Zodra de situatie zich voordoet, krijgt de roker zin in een sigaret.

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 27/09/2011 - 10h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/12/2014 - 12h51

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Régine Colot, tabakoloog bij de Stichting tegen Kanker.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken en de arm der wet Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Toeval of een bewuste ingreep van de wetgever? Feit is dat de antitabakwet op 31 mei, de Werelddag tegen Roken, versterkt werd door de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad.

De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Meer artikels