Stoppen met roken: een drievoudige verslaving?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/12/2014 - 12h51
-A +A

PUB

Evalueer uw rookverslaving

Doel is dus dat u zich een ogenschijnlijke simpele vraag moet stellen: "waarom rook ik?" "De drie vormen zijn samen verbonden op een verschillend niveau", legt Régine Colut uit. "Sommige rokers hebben de neiging om naargelang de situatie naar de sigaret te grijpen, andere roken meer uit een fysiek gebrek." Belangrijk is dus te weten welke verslaving u juist hebt. Zo kunnen we een meer concrete en persoonlijke aanpak aanbieden. Het kan de roker ook helpen om een dagboek bij te houden.

Een strategie uitbouwen

Bij een fysieke verslaving kan de roker het best zijn heil zoeken in nicotinevervangers, op voorwaarde dat de dosissen en de duur van de behandeling worden nageleefd.

Bij psychologische en gedragsgebonden verslavingen heeft de roker nood aan een persoonlijke aanpak. Nadat de risicosituaties uit de doeken gebracht zijn, moet een strategie worden uitgebouwd. Enkele voorbeelden:

  • Rokers voor wie het roken zelf belangrijk is, kunnen bij hun apotheker een inhalatieapparaat kopen. Dankzij de inhalator kan de roker dan het gebaar blijven uitvoeren en een dosis nicotine inademen.

  • De rokers die graag een sigaretje opsteken na het eten, verlaten het best onmiddellijk de tafel. Zo zal de zin om te roken minder snel opkomen.

  • Iemand die rookt om de tijd de verdrijven, kan bijvoorbeeld een andere bezigheid zoeken. U weet niet wat u wilt doen? Waarom knoopt u niet aan met uw oude hobby’s: muziek spelen, schilderen, schrijven enz.

  • U rookt tijdens het rijden? Doe de radio aan, zing, fluit mee op de tonen van de muziek. Kortom, concentreer u op iets anders.

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 27/09/2011 - 10h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/12/2014 - 12h51

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Régine Colot, tabakoloog bij de Stichting tegen Kanker.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB