Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Stoppen met roken brengt niets dan goeds!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2015 - 17h06
-A +A

Stoppen met roken is niet alleen belangrijk voor de gezondheid! Een overzicht van alle positieve invloeden die u zult voelen als u erin slaagt komaf te maken met die sigaret. Stoppen met roken heeft niets dan voordelen. Iedereen heeft er baat bij, op elke leeftijd.

Stoppen met roken… voor uw gezondheid

Dat is natuurlijk de eerste en de belangrijkste reden. Van alle ziektes die roken bevordert, staat kanker helemaal bovenaan. Het gaat dan natuurlijk in de eerste plaats om longkanker, maar ook veel andere kankers - zoals tal van kankers van het hoofd en de hals en blaaskanker - worden door roken in de hand gewerkt.

Maar kanker is niet het enige nefaste gevolg. Hieronder vindt u nog enkele gezondheidsvoordelen voor wie stopt met roken:

  • Drastische vermindering van het risico op hart- en vaataandoeningen. Men heeft zelfs het effect van het rookverbod in openbare ruimten kunnen meten aan de daling van het aantal hartinfarcten. Roken is goed voor bijna de helft van de hartziekten die voor het 65e levensjaar beginnen.

  • Toename van de vruchtbaarheid. En de toekomstige moeders zijn niet de enigen die moeten stoppen met roken. Ook de kwaliteit van de spermatozoïden gaat achteruit door roken!

  • Minder osteoporose: zowel bij mannen als vrouwen vermindert roken de botdensiteit.

  • Bescherming van de ogen: cataract en OMD – de belangrijkste oorzaken van blindheid – worden onder meer door roken veroorzaakt.

  • Minder zure oprispingen en reflux.

Stoppen met roken… voor uw uitstraling

Het is bekend dat je van roken gele tanden en vingers krijgt. Maar daar houdt het niet op.

De huid veroudert veel sneller bij mannen en vrouwen die roken. Zo ontstaan er  veel vroeger rimpels. De oorzaak is de verminderde bloedtoevoer naar de huid. Ook couperose komt bij rokers veel voor.
Ook het haar ziet af van het roken. Hetzelfde geldt voor de nagels.

En dan hebben we het nog niet over de sigarettengeur. Die is natuurlijk niet op iemands gezicht af te lezen, maar ze maakt rokers toch een stuk minder verleidelijk!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/12/2014 - 13h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/05/2015 - 17h06

Tabacstop.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Tabakstop: stoppen met roken, het kan! Geüpdatet op 16/02/2015 - 14h40

Tabakstop is te bereiken op het nummer 0800 111 00. Dat nummer staat op alle pakjes sigaretten. Alle rokers kennen het dus. De bedoeling is om telefonische hulp te bieden aan wie wil stoppen met roken . Maar wie zit er aan de andere kant van de lijn?

Meer artikels