• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Stilte, ik rijd!

Stilte, ik rijd!We weten allemaal dat het niet aan te raden is om tegen de bestuurder te praten, vooral op moeilijke wegen of bij druk verkeer. Hetzelfde geldt voor het volume van de autoradio. Het is nu wetenschappelijk bewezen: te veel lawaai vermindert de reactiesnelheid.

Wie is er nog nooit een wagen tegengekomen waarin de radio zo luid stond dat u de muziek tot buiten of zelfs tot in uw eigen wagen kon horen? Wie heeft de volumeknop nog nooit hoger gedraaid als zijn favoriete liedje gespeeld werd? Naast het risico van gehoorletsels houdt rijden met de radio keihard op een reëel gevaar in op het vlak van concentratie. Een Canadees team heeft dat fenomeen onderzocht en aangetoond. Ze wilden niet alleen aantonen wat iedereen reeds vermoedde, maar ook bewijzen aanbrengen die als basis kunnen dienen voor preventieboodschappen.

Vrijwilligers hebben verschillende soorten fysieke en mentale oefeningen gemaakt in omgevingen met een geluidsniveau dat varieerde van 53 tot 95 decibel. Het laagste niveau kwam overeen met wat men doorgaans ervaart in een kalm bureau en het hoogste met dat van een verkeerssituatie waarin een zware vrachtwagen voorbijkomt of een bouwwerf.

Het is niet meteen een verrassing dat de auteurs vaststellen dat een gemiddeld geluid de fysieke en mentale capaciteiten 5% vermindert, terwijl in een heel lawaaierige omgeving de capaciteiten 10% dalen. Parallel zien we ook dat hoe meer concentratie er voor de gevraagde taken nodig is, hoe meer invloed ze ondervinden van het geluid. De prestaties tijdens een videospelletje verminderen bij een omgevingsgeluid van 95 decibel bijvoorbeeld met 20%.

Kortom, hoe luider de omgeving, hoe langer de reactietijd. En die reactietijd kan achter het stuur het verschil bepalen tussen leven of dood.

In de wagen kan het leven aan een zijden draadje hangen. Blijf dus altijd geconcentreerd, laat u niet verstrooien en overdrijf niet met muziek of zelfs het nieuws. U zit achter het stuur! Het is dus niet het moment om te zingen of te dansen. En als u de radio luider zet om de slaap te verdrijven, hebt u het helemaal mis, want dan brengt u niet alleen uw leven, maar ook dat van anderen in gevaar!

Artikel gepubliceerd door op 13/04/2004

Bronnen: Duane Button, université Memorial de Terre Neuve, Canada; www.jim.fr.

Vindt u het artikel interessant?