PUBLICITÉ

Stent of overbrugging? Een koerswijziging...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00
-A +A

Sinds de komst van de stent (een metalen gaasje dat ingebracht wordt in de verstopte slagader om ze te openen) is de overbrugging (bypass) verdrongen naar de achtergrond. Zozeer dat deze zware chirurgische techniek vandaag alleen nog toegepast wordt bij oudere en minder gezonde patiënten. Een evaluatie op lange termijn vergeleek echter de voor- en nadelen van beide methoden en gaat in tegen de huidige praktijken…

PUB

De voorbije twintig jaar is de cardiologie er sterk op vooruitgegaan. Als de slagaders dichtslibben, waardoor het risico op een hartaandoening (angina pectoris, hartinfarct,…) stijgt, zijn geneesmiddelen niet meer voldoende en moet er drastischer ingegrepen worden. Er zijn dan twee mogelijkheden. De eerste is een overbrugging: een vaattransplantatie waarbij rond de verstopping in de slagader een nieuwe ader wordt gelegd, zodat er weer bloed door de kransslagaders kan stromen. Het gaat hier om een zware ingreep met een lange herstelperiode en een hoge operatieve mortaliteit. De tweede techniek is recenter. Het gaat om een zogenaamde angioplastiek, waarbij de slagader wordt verwijd door er een stent (of vaatstut) in te plaatsen, om ze open te houden. Op korte termijn lijkt die laatste methode te verkiezen boven een overbrugging.

Op langere termijn worden de voordelen van een stent echter niet bevestigd. Dat blijkt uit een grootschalige studie bij 60.000 patiënten. Na drie jaar is de mortaliteit immers veel lager bij een overbrugging, wanneer minstens twee slagaders verstopt zijn.

De auteurs vergeleken 37.000 patiënten die een overbrugging hadden gekregen en 22.000 patiënten die een angioplastiek hadden ondergaan. De operatieve mortaliteit lag veel hoger bij de overbrugging, maar het sterfterisico tijdens de operatie hangt grotendeels af van de algemene en cardiale toestand van de patiënt. En die was nu net minder goed bij de patiënten die een overbrugging kregen.

Geruime tijd na de operatie bleek dat de patiënten die drie overbruggingen kregen, 36 % meer kans hadden om drie jaar later nog in leven te zijn dan de patiënten die een stent kregen ingeplant. Bij patiënten die twee overbruggingen kregen, was dat 24 %. Ander belangrijk feit: 8 % van de patiënten bij wie angioplastiek werd toegepast, moesten nadien toch een overbrugging krijgen, terwijl 27 % een nieuwe stent nodig had.

Conclusie: als minstens twee slagaders verstopt zijn, biedt een overbrugging een betere langetermijnoverleving. Die gegevens zouden wel eens van invloed kunnen zijn op de huidige praktijken.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00 Hannan E.L. et coll., N. Engl. J. Med., 352 (21) : 2174-83, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ