Stemloosheid: mijn stem is weg!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 11h45
-A +A

Afonie of stemloosheid is een banale en onschuldige aandoening en wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van het strottenhoofd of laryngitis. Wat zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot het verlies van de stem en hoe kunnen we zo'n stemverlies behandelen?

PUB

Als de stembanden aangetast zijn, verdwijnt de stem

We hebben allemaal twee stembanden. Die bevinden zich in ons strottenhoofd. De trillingen van deze stembanden brengen klanken voort. Als een van de stembanden beschadigd is, verliezen we onze stem. Bij een banaal stemverlies, een vaak voorkomende winterkwaal, trillen de stembanden niet meer of slecht als gevolg van een ontsteking van het strottenhoofd (laryngitis).

Ik hoest en ik heb geen stem meer

Als we hoesten - bijvoorbeeld door een verkoudheid - werken onze stembanden niet zoals het hoort en botsten ze tegen elkaar aan. Bij aanhoudende hoest kunnen onze stembanden zo gaan opzwellen dat de klanken die we voortbrengen anders klinken. Onze stem verandert dan zodanig dat het soms zelfs lijkt of we geen stem meer hebben.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/12/2016 - 11h45

Encyclopédie Vulgaris medical, www.vulgaris-medical.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe herkent men laryngitis? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h05

Een hese stem, een geïrriteerde keel, lichte koorts... Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd die meestal goedaardig is en waar geen specifieke behandeling voor nodig is. Maar laat het wel niet aanslepen!

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Chronische hoest door overgevoeligheid: helse hoestbuien! Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Wat hebben een parfum van een voorbijganger, de liggende houding of de slappe lach met elkaar gemeen? Voor de meeste mensen helemaal niets. Maar voor sommigen kunnen die drie elementen niet te onderdrukken hoestbuien uitlokken. Wat is dit nieuwe synd...

Meer artikels