Stappen om minder te vergeten!

Stappen om minder te vergeten!

Kan lichaamsbeweging een gunstig effect hebben op geheugenverlies? Het antwoord is ja. Een twintigtal minuutjes stappen per dag helpt om goedaardige vergeetachtigheid te bestrijden bij oudere mensen.

Goed geheugen

Iedereen droomt ervan om zo lang mogelijk gezond te blijven met een geheugen dat het goed doet, levenslang. Remedies om te vermijden dat het geheugen het laat afweten zijn oefenprogramma's voor het geheugen en lichaamsbeweging. Als men beide combineert zou het effect ervan nog groter kunnen zijn.

Lichaamsbeweging helpt bij goedaardige geheugenproblemen

Oefenprogramma's voor de hersenen kunnen doeltreffend zijn, zo werd aangetoond. Ze werken dan ook volgens een heel logisch principe. Dat is niet zo wat lichaamsbeweging betreft. 

Een nieuw onderzoek levert overtuigende informatie. Het werd uitgevoerd bij vrijwilligers ouder dan vijftig jaar met lichte geheugenstoornissen die niet wijzen op de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Een aantal vrijwilligers moest de hoeveelheid lichaamsbeweging opvoeren tot minstens 150 minuten per week verdeeld over minstens drie sessies. Meestal ging het om stevig stappen. Gemiddeld bedroeg de extra lichaamsbeweging het equivalent van twintig minuten stappen per dag.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016
Origineel artikel geschreven door op 16/09/2008

Bronnen: Lautenschlager N. et coll., JAMA, 3 september 2008, versnelde online publicatie.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Alles weten over dementie

 • In algemene termen kan dementie het beste worden omschreven als een ziekte waarin het gehele geestelijk functioneren ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating