Stamcellen bieden hoop aan patiënten met bloed- en beenmergkanker

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Navelstrengbloed

Sinds 1990 worden in Leuven stamcellen uit navelstrengbloed verzameld en bewaard. Ze worden na een bevalling opgevangen uit de navelstreng en de moederkoek. Deze stamcellen geven minder aanleiding tot afstoting dan volwassen stamcellen. Vooral bij kinderen met leukemie kunnen ze ingezet worden. Het voordeel is dat er geen moeizame zoektocht moet gebeuren naar een geschikte donor. De navelstrengstamcellen zijn direct beschikbaar in de diepvries.

Nieuw tijdperk

Dankzij baanbrekend werk van de Belgische onderzoeker Catherine Verfaillie, nu werkzaam in de VS, werden uit bloedvormende stamcellen zenuwcellen, hartspiercellen, kraakbeencellen en alvleeskliercellen gemaakt. Deze spectaculaire prestatie heeft een nieuw tijdperk ingeluid voor de geneeskunde. De ziekte van Parkinson en Alzheimer, hartinfarct, reuma en diabetes zullen in de toekomst door transplantatie kunnen worden behandeld. De stamcel heeft een schitterende toekomst voor zich.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00 Schrooten P. Hematologie UZ Leuven viert 1000 stamceltransplantaties. De huisarts 24/9/2003:17.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB