Stamcellen bieden hoop aan patiënten met bloed- en beenmergkanker

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Een donor vinden

De bloedvormende stamcel wordt al sinds drie decennia gebruikt bij patiënten met kanker van het bloed en het beenmerg. Omdat een zware chemotherapie niet alleen de kankercellen in het beenmerg doodt maar ook al de gezonde beenmergcellen kan de patiënt enkel overleven na de inplanting van gezonde stamcellen van een compatible donor, d.i. een donor met beenmergcellen die verenigbaar zijn met de cellen van de patiënt. En hier wringt het schoentje. Slechts een van de vier naaste familieleden heeft stamcellen die geschikt zijn. Gelukkig bieden donorbanken de mogelijkheid om een compatibele donor te vinden in 2 op 3 van de gevallen.

Autoloog versus allogeen

Naast de allogene stamceltransplantatie, d.i. de transplantatie van stamcellen afkomstig van een andere persoon is er ook de autologe ("eigen") transplantatie. Bij deze laatste worden, na een hoge dosis chemotherapie die het beenmerg quasi volledig vernietigt, de eigen bloedvormende stamcellen van de patiënt die vooraf werden verzameld, terug toegediend. Deze behandeling is veel minder belastend voor de patiënt dan de transplantatie van vreemde stamcellen omdat eigen stamcellen geen afweerreactie teweegbrengen. Het grote nadeel van de methode is dat de eigen stamcellen ook kankercellen kunnen bevatten die de patiënt na een tijd opnieuw ziek maken.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00 Schrooten P. Hematologie UZ Leuven viert 1000 stamceltransplantaties. De huisarts 24/9/2003:17.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB