Sportsupplementen

Mise à jour le 10/11/2016 - 12h49
-A +A

Sport is een formidabele winstmarkt geworden, zowel door het aantal sporters als door het imago van de sportwereld. Ook dieetproducten en voedingssupplementen voor sporters zijn een onderdeel van die markt. Soms worden ze aangeprezen als heuse wondermiddelen. Maar zijn ze ook allemaal verantwoord? Op dat vlak maken we onszelf vaak wat wijs.

PUB

Deze producten worden gebruikt om:

 • de vorm te verbeteren;
 • vermoeidheid tegen te gaan;
 • een mooie figuur te krijgen;
 • de vetmassa te verminderen;
 • gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekten, kanker) te voorkomen;
 • de prestaties te bevorderen;
 • sneller te recupereren;
 • krachtiger en agressiever voor de dag te komen bij gevechts- en uithoudingssporten.

Gezondheidsaanspraken voor voedings- en dieetproducten zijn verboden, tenzij er een dubbelblinde studie over is uitgevoerd, zoals bij geneesmiddelen. Dat geldt echter niet voor voedingssupplementen, die momenteel aan de wetgeving ontsnappen. Veel van die producten verwijzen naar pseudowetenschappelijke studies met veelbelovende resultaten, die ons een prachtig, supergespierd lichaam voorspiegelen zonder dat we er al te veel voor moeten doen. Het gaat hier echter stuk voor stuk om valse beloften. 

Eiwit- en aminozuursupplementen

Het nut ervan is nog altijd niet wetenschappelijk bewezen, de gevaren ervan wel.

 • Eiwitten innemen, is onvoldoende om de spiermassa te verhogen: dat vereist in de eerste plaats alle dagen de nodige oefeningen doen, en dat op lange termijn.
 • Sommige topsporters hebben supplementen nodig omdat hun eiwitbehoeften sterk gestegen zijn en niet volledig gedekt worden door hun voeding. Dat moet altijd gebeuren onder medische begeleiding.
 • Arginine en ornithine worden in de geneeskunde gebruikt om de werking van de hypothalamus te testen als er een probleem is met het groeihormoon.
 • Hoge dosissen van die aminozuren hebben niet het minste nut bij gezonde personen die dat hormoon in normale mate afscheiden.
 • Ze kunnen de aminozuurpool verstoren.
 • Lichaamsbeweging blijft de beste manier om het groeihormoon aan te maken.
 • Glutamine en leucine zouden de weerstand verhogen en vermoeidheid verdrijven, ook al heeft nog geen enkele studie dat overtuigend bewezen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 10/04/2006 - 00h00 en geüpdatet op 10/11/2016 - 12h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Jawel, als je op eenderwelke site voor sportvoeding en bodybuilding gaat surfen, zal het je verbazen hoeveel supplementen je zal aantreffen. Vooral diegene die het testosteronniveau en de spiermassa zouden verhogen.
Meestal is dit gewoon lulkoek.
Een paar gewoon in de apotheek of grootwarenhuis te verkrijgen vitamines en mineralen doen al het grootste werk (testosteronverhogend, snellere recuperatie, meer spiervolume en minder vet:
Zink: neem 15 tot 25 mg na een training of voor het slapen.
Vitamine D3: neem 1,500 tot 3,000 µg 1 tot 2 keer per dag.
Omega 3: neem 2 capsules 's morgens, 's middags en 's avonds. Magnesium: neem 500 mg per dag.
Vitamine C: dit zou je reeds voldoende uit je dagelijkse groenten en fruit (geen banaan!) moeten halen. Indien je sport, neem dan toch een tablet na de training.
Natuurlijk horen die bij een aangepast voedingsplan, en regelmatig bewegen.

PUB
Lees ook
Zeker geen koffie vóór het sporten! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 13h18

Van koffie is bekend dat hij de hersenfuncties stimuleert. Vandaar dat men ervan uitgaat dat het "bakje troost" ook de lichamelijke prestaties verbetert. Cafeïne innemen vóór het sporten, is echter geen goed idee. Koffie vermindert immers de bloedtoe...

Energiedrankjes, hoe gevaarlijk zijn ze? Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De Hoge Raad voor Gezondheid waarschuwt voor de risico's van energiedrankjes . De drankjes zijn enorm populair bij jongeren, maar ze moeten met mate gedronken worden. Om welke risico's gaat het precies?

Meer artikels