Sportlui: verzorg uw voeten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/07/2004 - 00h00
-A +A

Stap na stap lopen we twee en een halve keer de wereld rond. En dat geldt dan nog enkel voor wie niet aan sport doet. Stel u dan eens voor hoeveel rondjes een lid van een wandelclub of een professionele sportman aflegt... Om uw voeten te beschermen tegen de schokken en wrijvingen waaraan u ze blootstelt, volgt u het best enkele adviezen.

PUB

 • Raadpleeg bij problemen meteen een podoloog.
 • Vóór een grote sportieve inspanning wordt eveneens aangeraden om een podoloog te raadplegen.
 • Volg goed de hygiënische voorschriften. Droog uw voeten dus goed af, vooral tussen de tenen, na elk bad of elke douche.

Verzorg uw huid

 • Vermijd vóór het begin van een wedstrijd lange en warme voetbaden, omdat die de opperhuid brozer maken.
 • Als u vaak blaren krijgt op een welbepaalde plaats: behandel de huid met 2% citroenzuur in een waterige oplossing (met zuivere groene citroen) en breng onmiddellijk daarna een warmtebestrijdende crème aan, voorgeschreven door een podoloog. Begin de behandeling drie weken vóór de competitie en voer ze ook nog de dag zelf uit. Kan dat niet, breng dan op de dag van de wedstrijd preventief een hydrocolloïde bescherming aan.
 • Gebruik vóór de trainingen en de wedstrijd op de hele voet een crème tegen opwarming, vooral op de plaatsen waar veel wrijving is. Deze crème legt een beschermende film, waardoor de voet kan glijden zonder dat er blaren van komen. Tijdens een langeafstandswedstrijd herhaalt u de behandeling het best bij elke tussenstop en telkens als u nieuwe sokken aantrekt.
 • Gebruik een product tegen transpiratie. Antitranspiratietalk in de schoenen vermijdt dat de voeten week worden en dat er zich schimmels ontwikkelen.

Verzorg uw nagels

 • Herhaalde microletsels en de nagels slecht knippen, kunnen tot bloeduitstortingen en ingegroeide nagels leiden.
 • Snij de hoeken niet af, scheur ze niet los en vermijd uitstekende nagels.
 • Volg bij het knippen van uw nagels goed de vorm van de tenen.
 • Ontsmet wondjes onmiddellijk met een ontsmettingsmiddel en raadpleeg uw podoloog.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/07/2004 - 00h00 Persmap van de Union française pour la santé du pied et la podologie (UFSPP), mei 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sporters: draag goed zorg voor uw voeten Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h20

Onze voeten dragen het volledige gewicht van ons lichaam. Tijdens sport activiteiten, zoals hardlopen bijvoorbeeld, doen zij dienst als schokbrekers en bij elke stap, ondergaan ze letsels. Als we rekening houden met de essentiële rol die onze voeten...

Sporters, verzorg uw voeten! Gepubliceerd op 07/07/2015 - 12h01

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunn...

Voeten: wie loopt welk risico? Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

Meer artikels