Sportkampioen en vegetariër, het kan!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 15h14
-A +A

Zijn vegetariërs slapjes en zwak? Het is alvast een cliché dat totaal niet klopt.

Het bewijs is er: veel topsporters zijn vegetariërs, sommige al jarenlang.

Vlees, een symbool voor sterkte

Vlees heeft door de eeuwen heen een sterke symbolische aantrekkingskracht uitgeoefend. Het stond voor rijkdom, macht en feesten. Vroeger deden atleten er zich te goed aan. In het oude Griekenland verorberden ze bij voorkeur dieren met specifieke kwaliteiten waarop ze zich wilden inspireren. Zo verkozen springers geitenvlees, worstelaars stierenvlees, hardlopers haas enz. Enkele vleesverslinders zijn beroemd geworden, onder wie de bokser Milo van Croton, die - zo zegt men - met één vuistslag een koe kon afmaken en ze vervolgens volledig opvrat. Hij zette één koe per dag op zijn menu!

Die gewoonte heeft stand gehouden. Zo kregen de wielrenners in de tijd van Eddy Merckx nog grote steaks voorgeschoteld de ochtend van de wedstrijd, om hun prestaties te verbeteren.

Vlees en sport zijn niet meer met elkaar verbonden

Vandaag geniet vlees, mee 'dankzij' de dioxinecrisis en de gekkekoeienziekte, niet langer dit bevoorrechte statuut. Vlees staat voortaan ook voor ongezonde en onevenwichtige voeding. Zo verhogen dierlijke vetten de kans op hart- en vaatziekten, kanker en zwaarlijvigheid. De consumenten passen hun eetgewoonten geleidelijk aan.

Ook onder sporters is het vegetarisme een trend.
Beroemde topsporters zoals Carl Lewis, Martina Navratilova en skiër Bode Miller hebben over hun vegetariër-zijn gesproken en hebben ook bewezen dat vegetariër-zijn best te combineren valt met een sportcarrière. Nog niet zo heel lang geleden won de Britse renner Lizzie Armitstead, sinds haar kindertijd vegetariër, een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Londen.

De sporters halen dezelfde motieven aan als andere vegetariërs:

  • ze willen opkomen voor het dierenwelzijn,
  • de planeet beschermen tegen de desastreuze gevolgen van een te intensieve veeteelt, enz.

Geen vlees eten is dus best te verzoenen met sporten, ook op topniveau. Maar dan moet er wel heel nauwlettend worden toegezien op het evenwicht in de voeding, vooral dan op de inname van eiwitten en vitamine B12.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 02/09/2003 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 15h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Minder kanker bij vegetariërs Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

Eén dag zonder vlees: waarom niet? Geüpdatet op 01/03/2010 - 00h00

Elke week één dag geen vlees eten : dat is de uitdaging die de Gentenaren vorig jaar zijn aangegaan. Ze staan er wel niet alleen voor, want heel wat mensen overal ter wereld werden eveneens overtuigd door het pleidooi van Paul McCartney. Het doel: mi...

Zijn vegetariërs slimmer? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Zijn vegetariërs intelligenter dan andere mensen? Of kiezen intelligente mensen voor een vegetarische voeding? Een studie levert stof voor antwoorden op die vragen.

Moet men vegetariër worden ? Geüpdatet op 18/10/2012 - 10h42

Veeteelt vervuilt de planeet en verbruikt te veel water, de vissen verdwijnen uit de wateren, het vlees is schadelijk voor de gezondheid en zou bepaalde kankers en ziekten bevorderen. Moet men vegetariër worden om de planeet te redden en gezond te st...

Meer artikels