Sportkampioen en vegetariër, het kan!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 15h14
-A +A

Zijn vegetariërs slapjes en zwak? Het is alvast een cliché dat totaal niet klopt.

Het bewijs is er: veel topsporters zijn vegetariërs, sommige al jarenlang.

PUB

Vlees, een symbool voor sterkte

Vlees heeft door de eeuwen heen een sterke symbolische aantrekkingskracht uitgeoefend. Het stond voor rijkdom, macht en feesten. Vroeger deden atleten er zich te goed aan. In het oude Griekenland verorberden ze bij voorkeur dieren met specifieke kwaliteiten waarop ze zich wilden inspireren. Zo verkozen springers geitenvlees, worstelaars stierenvlees, hardlopers haas enz. Enkele vleesverslinders zijn beroemd geworden, onder wie de bokser Milo van Croton, die - zo zegt men - met één vuistslag een koe kon afmaken en ze vervolgens volledig opvrat. Hij zette één koe per dag op zijn menu!

Die gewoonte heeft stand gehouden. Zo kregen de wielrenners in de tijd van Eddy Merckx nog grote steaks voorgeschoteld de ochtend van de wedstrijd, om hun prestaties te verbeteren.

Vlees en sport zijn niet meer met elkaar verbonden

Vandaag geniet vlees, mee 'dankzij' de dioxinecrisis en de gekkekoeienziekte, niet langer dit bevoorrechte statuut. Vlees staat voortaan ook voor ongezonde en onevenwichtige voeding. Zo verhogen dierlijke vetten de kans op hart- en vaatziekten, kanker en zwaarlijvigheid. De consumenten passen hun eetgewoonten geleidelijk aan.

Ook onder sporters is het vegetarisme een trend.
Beroemde topsporters zoals Carl Lewis, Martina Navratilova en skiër Bode Miller hebben over hun vegetariër-zijn gesproken en hebben ook bewezen dat vegetariër-zijn best te combineren valt met een sportcarrière. Nog niet zo heel lang geleden won de Britse renner Lizzie Armitstead, sinds haar kindertijd vegetariër, een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Londen.

De sporters halen dezelfde motieven aan als andere vegetariërs:

  • ze willen opkomen voor het dierenwelzijn,
  • de planeet beschermen tegen de desastreuze gevolgen van een te intensieve veeteelt, enz.

Geen vlees eten is dus best te verzoenen met sporten, ook op topniveau. Maar dan moet er wel heel nauwlettend worden toegezien op het evenwicht in de voeding, vooral dan op de inname van eiwitten en vitamine B12.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 02/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 15h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vlees voor sporters, vriend of vijand? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h38

In de jaren '90 is er een klimaat van angst ontstaan rond vlees: er zaten gifstoffen in, het was besmet en het was gevaarlijk. Vandaag zijn het vooral de GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) die ons zorgen baren, mede door de groeiende aandach...

Ik ben vegetariër, maar ik verzorg me... Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Vegetarisme verwekt soms afkeer en wordt ten onrechte beschouwd als een minderwaardige voeding die weinig méér om het lijf heeft dan rauwe groenten en fruit. Een hardnekkig vooroordeel, want een vegetariër is in de eerste plaats iemand die verantwoor...

Eén dag zonder vlees: waarom niet? Geüpdatet op 01/03/2010 - 00h00

Elke week één dag geen vlees eten : dat is de uitdaging die de Gentenaren vorig jaar zijn aangegaan. Ze staan er wel niet alleen voor, want heel wat mensen overal ter wereld werden eveneens overtuigd door het pleidooi van Paul McCartney. Het doel: mi...

Minder kanker bij vegetariërs Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

Meer artikels