• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Sporters, verzorg uw voeten!

Sporters, verzorg uw voeten!

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunnen we onze voeten toch gezond te houden.

Zwetende voeten

Voeten die in de schoenen zweten, kunnen week worden. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, kiest u bij voorkeur schoenen die luchtdoorlatend zijn en draagt u ook beter sokken.
Weke voeten zijn zeker niet gezond, want ze bevorderen infecties. Maar u kunt die infecties even gemakkelijk of zelfs nog gemakkelijker oplopen door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, douches of in het zwembad. Een goede raad: droog uw voeten altijd goed af, ook tussen de tenen, en controleer ze regelmatig op beginnende schimmels, kalknagels of wratten op de zool.

Beperk de wrijving tijdens het sporten

Wrijvingen tussen de voet en de schoen zijn onvermijdbaar, maar ze veroorzaken vaak letsels: blaren, hyperkeratose (plaatselijke verdikking van de huid), likdoornen, kloven op de hiel, enz. Om al die ongemakken zoveel mogelijk te beperken sport u het best op terreinen die niet terugkaatsen en de schokken dus goed opvangen, zoals atletiekpistes of gras. Als dat niet lukt, vermijdt u toch best zoveel mogelijk asfalt of beton.
U kunt wrijvingen ook voorkomen door goede schoenen en sokken te dragen.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/07/2015
Origineel artikel geschreven door op 18/03/2008

Bronnen: Vrouwendag, geneeskunde en sport. Lezing door J. M'Bemba, maart 2008.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tips voor geslaagde wandelingen

Vindt u het artikel interessant?