Sporten tegen winterkwaaltjes: het helpt!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00
-A +A

Een nieuw onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging of sport bescherming biedt tegen winterse infecties. Lichaamsbeweging en sport versterken het immuunsysteem ter hoogte van de ademhalingswegen waardoor de resistentie tegen virussen toeneemt. Virussen die via de neusslijmvliezen verhoudheden en andere ademhalingsinfecties kunnen veroorzaken.

PUB

Sporten tegen verkoudheden

Is sporten zinloos in de strijd tegen verkoudheden? Dat is helemaal niet zeker. De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging wat het optreden van verkoudheden en andere infecties van de luchtwegen betreft, werd onderzocht bij een groep van 110 vrouwen in de menopauze met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Ze werden verdeeld in twee groepen. De ene groep moest een sportief programma volgen dat uit 45 minuten lichaamsbeweging per dag bestond en dat vijf dagen per week. De andere groep moest stretchoefeningen doen met dezelfde frequentie en gedurende evenveel tijd, 45 minuten per dag, vijf dagen op zeven.
De vrijwilligers kregen de opdracht om het sport of stretchprogramma twaalf maanden vol te houden. Daarnaast moesten ze om de drie maanden een vragenlijst invullen die peilde naar het eventuele optreden van respiratoire infecties.

Sporten doet het risico op verkoudheden met 20% dalen

De resultaten zijn duidelijk: niet meer dan 30% van de vrouwen die aan sport deden kreeg gedurende het bewuste jaar een verkoudheid, terwijl bij vrouwen die stretchoefeningen deden 48% het slachtoffer werd van een verkoudheid.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00 Chubak J. et coll., Am. J. Med., 119 (11): 937-42, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sport en ozon, een goede cocktail voor astma Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in ver...

Rugklachten: weg met de mythes! Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h37

Platte rust was lange tijd de voorgeschreven remedie bij rugpijn. Later kregen we de raad om alleen aangepaste sporten zoals fietsen en zwemmen te doen. Vandaag luidt het dat we moeten gaan joggen! Hoe zit het nu precies?

Osteoporose: hoe valt het te voorkomen? Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Osteoporose maakt de botten broos en werkt daardoor breuken en verstuikingen in de hand. Het fenomeen versnelt met de menopauze door de vermindering van de hormoonproductie. Het is dus van groot belang om vanaf die periode een aantal preventieve maat...

Geen zware benen deze zomer! Gepubliceerd op 12/08/2013 - 17h56

Tijdens het warme zomerseizoen betekent het voor meer dan de helft van de vrouwen dat de 'zware benen' terugkeren. En als we er dit jaar eens alles aan deden om tijdens de zomermaanden verlost te zijn van dit onaangename gevoel?

Meer artikels