Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède

Sportblessures bij vrouwen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 21/02/2006 - 00h00
-A +A

Specialisten in sporttraumatologie wijzen al jaren op een hele reeks specifieke risico's bij vrouwen. Die hangen meestal samen met het feit dat vrouwen een totaal andere hormoonhuishouding hebben dan mannen.

Ter herinnering: androgenen (mannelijke hormonen) versterken de spieren en verstevigen de pezen. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) van hun kant maken het bot- en gewrichtssysteem elastischer, wat als voordeel heeft dat de bevalling vlotter verloopt. Daardoor zijn vrouwen in de regel soepeler dan mannen en - zo dacht men - gevoeliger voor verzwikkingen. Er werd zelfs beweerd dat vrouwen twee en een half keer meer risico zouden lopen op een blessure dan mannen, en dat voor eenzelfde activiteitspeil, en dat ze vooral moeten uitkijken tijdens de eisprong, gezien de bruuske wijziging van de hormoonconcentraties in die periode.

Weg met vooroordelen

Die vooroordelen werden echter vier jaar geleden ontkracht in een studie van een Californisch team. Dat registreerde gedurende vijftien jaar alle blessures in zeven sportdisciplines (basket, voetbal, veldloop, zwemmen, tennis, sprint en waterpolo). Het ging in totaal om 3.767 proefpersonen tussen 18 en 22 jaar. De resultaten zijn bijzonder leerrijk. Allereerst bleek dat de plaats van de blessures varieert naargelang het geslacht. In deze studie kampten de meeste vrouwen met heup-, kuit- en schouderblessures, terwijl de mannen vaker klaagden over dij- en rugblessures, zonder dat de auteurs daar een geldige verklaring voor vonden. Ook het soort sport speelde daarbij een rol. Daarbij toch enkele merkwaardige vaststellingen. Zo klaagden vrouwen die aan waterpolo deden, vaker dan mannen over nek- en schouderpijn. Nog vreemder is dat zwemsters veel vaker bekken-, dij-, been- en zelfs voetproblemen kregen, terwijl de onderste ledematen nauwelijks belast worden bij het zwemmen en dit soort blessures heel weinig voorkomt bij mannelijke zwemmers.

Geslachtsbepaald

De studie bevestigt dus dat sportblessures wel degelijk geslachtsgebonden zijn, maar spreekt volledig de opvatting tegen dat vrouwen kwetsbaarder zouden zijn. Het tegendeel is het geval! Blessures kwamen iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen - respectievelijk 54,3 % en 45,7 % - , met voor het overige precies dezelfde omstandigheden. Deze conclusie wekte alom verbazing, zeker bij de auteurs van de studie. Die moesten meteen hun plannen opbergen om enkele specifieke tips te geven voor vrouwelijke sporters, aangezien hun conclusie droogweg luidde dat er op dat vlak geen enkel verschil bestaat tussen de seksen.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 21/02/2006 - 00h00 Comparing Sports Injuries in Men and Women, Int J. Sports Med. 2001; 22 :420?423
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vrouwenvoeten verdienen eigen loopschoen Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een goede schoen is voor joggers ontzettend belangrijk om blessures te vermijden. De loopschoen moet niet alleen rekening houden met de loopstijl, maar ook met een vrouwelijke of mannelijke voet.

Voetbal: een rampzalige sport Gepubliceerd op 25/05/2014 - 18h14

Voetbal wordt vaak als een gewelddadige sport beschouwd die tal van blessures veroorzaakt. Waar ligt hier de lijn tussen mythe en werkelijkheid?

BelStress: een studie voor minder stress Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Vier op tien gevallen van absenteïsme zijn te wijten aan stress op het werk. Dit geldt vooral voor werknemers die zich onvoldoende gesteund voelen: de resultaten van een Belgische studie zouden wel eens kunnen leiden tot een reorganisatie van het wer...

Meer artikels