Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist

Sport, zon en gevaar voor cataract

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014 - 12h10
-A +A

Bij openluchtsporten worden we te sterk blootgesteld aan zonnestraling.

Dat kan schadelijke gevolgen hebben, onder meer cataract…

Wat is cataract?

Cataract is een oogaandoening die veroorzaakt wordt door de geleidelijke vertroebeling van de oppervlaktelagen van de ooglens.
Cataract is een ouderdomsziekte, maar de aandoening kan bevorderd worden door de zon. De ultraviolette stralen stimuleren namelijk de vorming van vrije radicalen. Die vallen de meervoudig onverzadigde vetzuren aan en versnellen zo het verouderingsproces van de ogen.

Vóór het veertigste levensjaar komt de ziekte zelden voor, maar ze ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd bij topsporters. Die trainen vaak urenlang in de zon en dragen niet altijd een zonnebril.

  • Alle hoogtesporten (alpinisme, ski) zijn risicosporten, omdat het licht weerkaatst op ijs en sneeuw.
  • Hetzelfde geldt voor watersporten en bij zeer zonnig weer.
  • Ook tennis hoort daarbij!
    Uren in de zon trainen en daarbij telkens enkele fracties van een seconde in de zon moeten kijken bij de opslag, leidt tot vroegtijdige oogslijtage.

Cataract voorkomen door de voeding

Bij cataract komen namelijk vaak voedingstekorten aan het licht, onder meer aan vitamine C en E, allebei antioxidanten. Ook sommige moleculen lijken de evolutie van cataract te kunnen tegenhouden. Luteïne en zeaxanthine bijvoorbeeld, die aanwezig zijn in rode kool, flavonoïden in thee en de talrijke pigmenten in groenten en fruit.

De vertroebeling van de lens houdt namelijk vaak verband met allergieën (eczeem, astma) en met regelmatig gebruik van geneesmiddelen zoals cortisone. Click hier voor meer informatie over cataract: de eerste symptomen van cataract.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 02/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2014 - 12h10

J Fr Ophtalmol. 2012 Dec;35(10):809-15. doi: 10.1016/j.jfo.2012.06.012. Epub 2012 Nov 13

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cataract: we lopen allemaal risico! Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Er bestaat nog altijd geen enkel (genees)middel om cataract te voorkomen of te bestrijden. Wel kunt u enkele voorzorgen nemen om het risico niet te verhogen.

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar vo...

Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Cataract en vitamines: voedingssupplementen volstaan niet! Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Voor de preventie van cataract , een oogziekte die geassocieerd wordt met veroudering, is het zeer belangrijk dat uw voeding rijk is aan fruit en groenten . Deze voeding zorgt inderdaad voor de aanvoer van antioxidanten . Een studie (1) heeft echter...

Meer artikels