• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Sport, warmte en hittegolf: opgelet gevaar!

Sport, warmte en hittegolf: opgelet gevaar!

De sporter is een warmbloedig dier. Bij grote inspanningen moet hij vechten om niet te ver af te dwalen van de 37,2° die typisch zijn voor de mens.

Maar dat is niet makkelijk als men moet fietsen, rennen of een partij tennis strijdt bij heel warm weer!

Sport, warmte en hittegolf: een stand van zaken!

Heel warme dagen en hittegolven zijn gevaarlijk voor sporters

De laatste jaren neemt het aantal campagnes die waarschuwen voor de gevaren van hyperthermie of hitteslag sterk toe.

De campagnes waren vaak vooral gericht op baby's en oudere personen en niet op een derde bijzonder kwetsbare groep: de sporters.

Om welke sport het ook gaat, de warmte vereist dat het organisme nog meer calorieën moet aanmaken - bovenop die voor de inspanning op zich - en dat kan bij heel hoge temperaturen voor aanzienlijke problemen zorgen. Bovendien verhindert de hitte dat het transpiratievocht verdampt.

De afkoelingscapaciteiten van het lichaam worden dan soms overschreden. Een stijgende temperatuur kan na een intense inspanning koorts veroorzaken tot 39° bij wielrenners en atleten. Ook nog hogere koorts kan dan optreden.

Het gevaar neemt toe met de duur van de inspanning. Een marathon is bij warm weer problematisch. De loopwedstrijd vereist een lange en constante inspanning. Daarom is het mogelijk om de tijden van de beste atleten te correleren met de wedstrijdomstandigheden. Bij temperaturen hoger dan 25° wordt de homeothermie (het reguleren van de lichaamstemperatuur) steeds problematischer.

Vroeger stipuleerde het reglement dat de marathon niet gelopen mocht worden bij temperaturen hoger dan 28°, maar die aanbeveling werd niet overgenomen in het nieuwe reglement.

Wie sport tijdens een hittegolf moet zijn voorzorgen nemen

Lopen is niet de enige sport waarbij de gezondheid gevaar loopt. Het probleem doet zich voor bij alle buitensporten die moeten afrekenen met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Maar de meeste sportorganisaties beschikken niet over een reglement voor wedstrijden bij extreem hoge temperaturen.

In 2022 gaat de Wereldbeker Voetbal door in Qatar en dat midden in de zomer, een periode waarin het kwik er gewoonlijk boven de veertig graden uit stijgt! Tijdens sportwedstrijden is het momenteel toegestaan om wat aan de regels sleutelen, zodat de sporters bijvoorbeeld ook tijdens de wedstrijd kunnen drinken en niet alleen tijdens de rust. Maar dat volstaat niet altijd.

Als men problemen wilt vermijden, dan moet er een adequaat reglement komen dat rekening houdt met de fysiologische behoeften en met de nood aan afkoeling.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 17/07/2007

Dit artikel maakt deel uit van het dossier De zomer brengt heel wat risico’s mee!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten