• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Sport: waarom mannen beter presteren dan vrouwen

Sport: waarom mannen beter presteren dan vrouwenTijdens sportwedstrijden liggen de prestaties van de mannen systematisch hoger dan die van de vrouwen. Hoe komt dat?

Bij de geboorte zijn er, op de geslachtskenmerken na natuurlijk, geen verschillen vast te stellen tussen jongens en meisjes, in het gezicht niet en ook niet in de algemene lichaamsbouw. Kleuterleidsters - en die zijn toch gewend om met kleine kinderen om te gaan - slaagden er tijdens experimenten niet in om uit een groep spelende baby's de meisjes van de jongens te onderscheiden. De eerste specifieke kenmerken van de sekse verschijnen pas na enkele jaren. Maar die verschillen hebben nog geen gevolgen op sportief vlak. Gedurende de hele kindertijd scoren de jongens niet beter dan de meisjes. Integendeel zelfs. De meisjes hebben door hun vroegere maturiteit zelfs een lichte voorsprong tussen hun tiende en twaalfde jaar.

Een kwestie van hormonen

De grote verandering vindt natuurlijk plaats tijdens de puberteit, als de geslachtsklieren beginnen te werken. Het lichaam verandert op slag, en de atletische capaciteiten nemen duidelijk toe in het voordeel van de jongens. Aan de basis van die lichamelijke veranderingen ligt het hormoon testosteron. In enkele maanden tijd stijgt het testosterongehalte in het bloed naar 5-6 ng/ml bij de jongens, terwijl het bij de meisjes stagneert op ongeveer 0,4 ng/dl. Die hormonale storm heeft gevolgen voor de gezondheid. Opvallend is dat de meeste ziekten anders aanslaan bij de twee seksen. Over het algemeen gesproken lopen de vrouwen minder gauw infecties op, omdat de oestrogenen in hun lichaam hun immuunsysteem versterken. Ze ontwikkelen dan weer makkelijker auto-immuunziekten dan de mannen. Het spectaculairste verschil zijn wel de lichamelijke veranderingen. Bij gelijke lengte heeft een jongen bredere schouders, langere armen en smallere heupen dan een meisje. Zijn hartvolume en longinhoud zijn groter en ook zijn spieren zijn meer ontwikkeld. Zelfs de hoeveelheid bloed in zijn lichaam is groter, net zoals het hemoglobinegehalte in zijn rode bloedcellen. Al die dingen samen verschaffen hem een duidelijke voorsprong bij kracht- of uithoudingsporten. De vrouw heeft daarentegen de neiging om vet op te hopen. Ze heeft twee keer meer vetcellen dan een man (40 miljard tegenover 20 miljard), waardoor ze een extra voorraad vet van 300.000 kilojoule kan aanleggen, ongeveer de energie die nodig is om een menselijke foetus uit te dragen. De natuur is vooruitziend. Maar dat extra gewicht vormt natuurlijk een handicap bij het sporten en veel jonge vrouwen houden er rond die periode dan ook mee op. Ze zijn ontmoedigd omdat ze geen vorderingen meer maken, en soms zelfs achteruitgaan.Van dat moment af tot rond het dertigste levensjaar nemen de verschillen alleen maar toe. Dan vindt er een nieuwe ommekeer plaats. De mannen geven hun vroegere sporten op, terwijl de vrouwen weer massaal aan het sporten gaan. Maar dat is weer een ander verhaal.

Artikel gepubliceerd door op 16/05/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten