Sport, geslacht en pijn

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/07/2004 - 00h00
-A +A

We weten al lang dat lichaamsbeweging een krachtig pijnstillend effect heeft. Wat we echter nog niet wisten, is dat dit bij mannen anders ligt dan bij vrouwen!

PUB

Alle sporters hebben het ooit al meegemaakt: pijn die verdwijnt bij inspanning, maar nadien weer opduikt in de kleedkamer of bij het glas na de match. De Angelsaksische landen noemen dit het "pain?numbing effect". Het gaat om een tijdelijke verdoving van het zintuiglijke zenuwstelsel die vergelijkbaar is met het effect van bepaalde geneesmiddelen. Over dit verschijnsel zijn al tal van studies verricht, en daaruit bleek dat de fameuze endorfines daarbij een belangrijke rol spelen.

In het kort komt het hierop neer dat het lichaam natuurlijke stoffen kan afscheiden die vergelijkbaar zijn met morfine en die het pijngevoel onderdrukken. Bij het sporten komen die stoffen vrij. Alleen stellen we vast dat het geslacht van de persoon in kwestie en zijn of haar leefomgeving een even belangrijke en misschien zelfs belangrijker rol spelen dan de eigenlijke fysieke inspanningen. Ziehier het bewijs.

De hand in ijswater

Het bewijs van die nieuwe invloeden werd geleverd door dr. Sternberg van het Haveford College of Pennsylvania. In zijn studie vergeleek hij de pijnstillende werking van drie soorten activiteiten: hardlopen op de weg, trainen op een loopband en videospelletjes doen. Daarbij moesten de proefpersonen een arm in een bak ijswater steken, om de pijnsensatie te meten. Hij koos daarbij 41 ervaren atleten en 22 sedentairen, in de hoop de effecten van training te kunnen meten. De grootste verschillen bleken echter geslachtsgebonden te zijn. Bij de mannen was het pijnstillende effect duidelijk het grootst bij hardlopen op de weg. De sessie verliep in een wedstrijdcontext, en de meeste deelnemers vergaten al hun kwaaltjes.Bij de vrouwen daarentegen had lopen op een loopband meer impact. Het is alsof de mannen met elkaar wilden wedijveren om hun productie van natuurlijke pijnstillers op te drijven, terwijl de vrouwen zich liever van al die nutteloze spanningen bevrijdden om uiteindelijk eenzelfde resultaat te bereiken door op hun eentje op een loopband te trainen.

Videospelletjes: niet even populair bij beide geslachten

Maar het grappigste moest nog komen, met de analyse van de resultaten van een videospelsessie. Daarbij moesten telkens twee proefpersonen het rechtstreeks tegen elkaar opnemen. En wat bleek? De oefening had geen enkel rustgevend effect bij de vrouwen, terwijl de mannen erdoor compleet van hun pijn verlost raakten. "Het was een echte verrassing! We hadden niet gedacht dat er zulke sterke geslachtsgebonden verschillen zouden zijn." Zo reageerde het zenuwstelsel van de mannen onmiddellijk in een competitieve context, zelfs als ze niet de minste inspanning moesten leveren, terwijl dat van de vrouwen volstrekt niet reageerde. Het experiment wordt bevestigd door de vaststelling dat in heel wat gezinnen de jongens veel sterkere fanaten zijn van videospelletjes dan meisjes. Jongens vergeten al hun zorgen als ze voor het scherm zitten, meisjes niet!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/07/2004 - 00h00 Bron: The Journal of Pain 2001; 2: 65-74.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sportblessures bij vrouwen Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Specialisten in sporttraumatologie wijzen al jaren op een hele reeks specifieke risico's bij vrouwen. Die hangen meestal samen met het feit dat vrouwen een totaal andere hormoonhuishouding hebben dan mannen.

Danstalent komt van pas op Valentijn! Geüpdatet op 14/02/2006 - 00h00

Mijne heren, bent u goede dansers? Als u de show steelt op de dansvloer, komt dat wellicht omdat u begiftigd bent met een sterke lichaamssymmetrie, en vrouwen vinden dat belangrijk bij het zoeken naar een geschikte levenspartner.

Sneller denken voor meer geluk Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Een manie is in de psychiatrie het omgekeerde van een depressie. Iemand die in een manische fase is, voelt zijn gedachten opkomen aan hoge snelheid, hij is geëxalteerd en heeft een vrolijk humeur. Vanuit die vaststelling vroegen wetenschappers zich a...

Meer artikels