Sport en borstkanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/08/2003 - 00h00
-A +A

Helpen sport en lichaamsbeweging borstkanker te voorkomen en versnellen ze de genezing na een operatie? Studies in Azië, Europa en Amerika lijken die stelling te bevestigen.

Los van elkaar uitgevoerde studies in Shanghai, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben uitgewezen dat lichamelijke inspanningen in brede zin - niet alleen sport, maar ook huishoudelijk werk, tuinieren of lichamelijke arbeid - de kans op borstkanker bij de betrokken vrouwen vermindert. De onderzoekers zijn er evenwel nog niet in geslaagd om de oorzaak(-aken) op te sporen van de preventieve werking van sport op borstkanker. Van de vier naar voren gebrachte hypothesen kon tot dusver geen enkele gestaafd worden: afremming van de werking van de geslachtshormonen, invloed op het immuunsysteem, invloed op de vetverdeling in het lichaam en minder woekering van kwaadaardige cellen.

Geen therapeutisch effect

Ook al lijkt lichaamsbeweging geen positieve invloed te hebben op de genezingskansen of de korte- of langetermijnoverleving van patiënten met borstkanker, toch zorgt ze ervoor dat vrouwen die behandeld worden met chirurgie, bestraling, chemotherapie of medicatie hun behandeling beter verdragen. Ze hebben minder last van misselijkheid, zijn minder vermoeid en gestresst, en slapen ook beter. We mogen ook de negatieve impact niet verwaarlozen van de ziekte op het geestelijke welzijn van de patiëntes. Ze voelen zich immers aangetast in hun vrouw-zijn en in hun zelfbeeld en het beeld dat de anderen van hen hebben. In die context kan sporten hun zelfvertrouwen weer opkrikken en bewijzen dat hun lichaam opnieuw werkt zoals vroeger. Toch herinneren we eraan dat lichaamsbeweging geen enkele vrouw ontslaat van de plicht om regelmatig op controle te gaan bij haar huisarts en om de behandeling trouw te blijven volgen.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/08/2003 - 00h00 Gezondheidsbrief nr. 125, juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sporten is goed voor uw borsten! Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Er zijn al vele duizenden studies gedaan die wijzen op het belang van sport voor de gezondheid in het algemeen. Maar nu blijkt dat sport ook bescherming biedt tegen borstkanker! Volgens een Franse studie bestaat er een rechtstreeks verband tussen de...

Borstkanker: vragen van vrouwen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Er zijn heel wat vragen over borstkanker: sport, zwangerschap, contraceptie, nieuwe behandelingen, genetisch onderzoek, enz., en op al die vragen moet een antwoord worden gegeven.

Borstkanker: doe aan sport! Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

De maand oktober staat traditioneel in het teken van de strijd tegen borstkanker . De vereniging Europa Donna, de Europese coalitie tegen borstkanker, legt dit jaar de nadruk op het grote belang om regelmatig een fysieke activiteit te beoefenen.

Meer artikels