• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Sport: club of speelplein?

Sport: club of speelplein?Onze kinderen hebben steeds minder lichaamsbeweging en lopen een steeds groter risico van overgewicht. Daarom is het een belangrijke taak van de ouders geworden om hen te stimuleren regelmatig te bewegen. Hen voor lessen of in een sportclub inschrijven lijkt niet de meest efficiënte oplossing te zijn...

De voordelen van lichaamsbeweging zijn al lang gekend Al van jongs af aan is het van cruciaal belang om te bewegen en te sporten. Naast de voordelen voor de gezondheid en de ontwikkeling neemt een kind dat regelmatig sport deze activiteit automatisch in zijn gewoonten op, zodat de kans groot is dat hij deze gewoonte ook op volwassen leeftijd of zelfs heel zijn leven lang blijft volhouden. Het is ook een perfect wapen tegen obesitas en een krachtig element in de sociale ontwikkeling. Helaas is onze levenswijze geëvolueerd en is de tijd die aan sport wordt besteed in de loop der jaren erg schaars geworden. Het is zo ernstig dat de strijd tegen het sedentaire leven een gezondheidsdoelstelling geworden is.We moeten alles doen om de volwassenen, vrouwen en senioren te doen bewegen, maar ook en vooral de kinderen, die een steeds statischer leven lijden en steeds vaker door obesitas worden getroffen. Niets is logischer dan ze in te schrijven voor een cursus of sportclub. De activiteiten worden zo in alle veiligheid uitgevoerd omdat de kinderen goed omkaderd zijn. Bovendien maken ze snel vooruitgang omdat ze door beroepsmensen worden omringd en maken ze vriendjes. Maar nu is er een studie die aantoont dat kinderen tot drie keer meer energie zouden besteden als ze aan vrije of informele activiteiten deelnemen. Om tot deze conclusie te komen werden 200 kinderen van 10 tot 13 jaar uitgerust met een soort podometer die de bestede energie tijdens al hun verplaatsingen te voet of met de auto mat. Daaruit bleek dat de meeste balsporten niet veel meer energie eisen dan wandelen. Waarom? Gewoon omdat de kinderen de helft van de tijd aan het wachten zijn tot het hun beurt is… Een ander erg interessant feit is dat de jongeren die te voet naar het sportterrein of naar het park gaan, op het moment dat ze spelen actiever zijn dan hun vriendjes die met de auto worden afgezet. We kunnen hieruit afleiden dat deze laatste groep minder goed opgewarmd is of dat deze gewoonte leidt tot de ontwikkeling van een zekere luiheid.

Er zijn drie belangrijke adviezen:

 • het is beter een club in de buurt te zoeken, zodat de kinderen er te voet naartoe kunnen gaan;
 • de kinderen moeten gestimuleerd en aangespoord worden om zelf op het buurtspeelplein te gaan spelen;
 • en ten slotte moet er geijverd worden voor een betere lokale infrastructuur en veiligere speelpleinen.

Artikel gepubliceerd door op 03/01/2006

Bronnen: Journées annuelles de santé publique (JASP), 14-17 november 2005, Québec, mededeling van Roger Mackett over de bijdrage van actief vervoer.

Vindt u het artikel interessant?